van_Persil Creative Commons License 2020.12.27 0 0 1443

http://www.wbi-bw.de/pb/site/pbs-bw-new/get/documents/MLR.LEL/PB5Documents/wbi/011%20Fachartikel/0115%20FA%20Referat%2021%20Oenologie%20und%20Versuchskellerei/1151_09%20FA%202009%20und%20%C3%A4lter_Vortr%C3%A4ge%20Brosch%C3%BCren%20Faltbl%C3%A4tter/Eichenholz-Chips%20zur%20Weinbereitung%20Landinfo%202004.pdf?attachment=true

Ez egy német nyelvü tanulmány arról, hogy a küönbözö idöpontokban hozzáadott chips mennyire befolyásolja a csersavtartalmat (gyakorlatilag semennyire), a fás jegyeket (a legjobb az erjedés és a biológiai savcsökkenés után hozzáadni az újborhoz), milyen pörkölési fok ajánlott (medium, az ennél jobban pörköltek gyak. füstös, égett, vagy egészen kesernyés aromákat adnak a bornak).

Szóval én nem írnám le a helyedben a chipset, amennyiben nem a tannin növelése volt a cél, viszont mindenképp max. medium pörkölésüt választanék, és azzal próbálnék elöször kis tételben kutyulni.

Előzmény: Falusi1 (1439)