yzy Creative Commons License 1999.09.16 0 0 2645
Tiszteletem. Én szinkronizáltat néztem meg ma a Corvin Korda-teremben, 01:00-kor. Elmondom a véleményem, elore kell bocsátanom, hogy én életem egyik meghatározó filmjének tartom a trilógiát, és minden tiszteletem a fanatikus rajongóké, de ennek ellenére összességében csalódtam.
Óriási volt az ováció a focím alatt, és a végén az óriási taps, nem magyon találkoztam még ilyennek mozibajáró karrierem alatt. De az atmoszféra sem tudta elnyomni a film helyenként eléggé bugyuta és hát, szóval szépen mondva is "egyszeru" jelenetait. Egyetértek egy elottem szólóval, ez a film sehol nincs a trilógiához képest. Komolytalanabb, gyermetegebb, melodramatikusabb, párbeszédei soxor egy brazil szappanopera színvonalát sem éreik el. A nyilt párhuzam Krisztussal, a bibliai-motívum pedig egyenesen nevetséges, nem is csodálom, hogy hangos morajt váltott ki a moziban. Jar-Jar bohóc figurája az egészre rányomja a bélyegét, kíváncsi lennék, hogy a filmben hány percig nem látjuk, beszédes lenne az adat.
A trilógia is mese, ez is az; az ember úgy ül le, mint ahogy én is azt tettem, mert szeretem ezt a mesét. Sajnos azonban ez már nem az. Persze az egészet valamennyire megmentette a technika, le a kalapom Lucas fantáziája elott, de meg kell mondanom, hogy számomra a trilógia makettjei, kézi bábui jobban bejöttek. A számítógépes alakok, robotok mozgásai, színei, árnyalatai nekem túl átlátszóak, egyáltalán nem természetesek.
Ez a film sajnos már nem nekem szólt, nem akarom azt mondani, hogy valami óriási sztorira számítottam (végül is az pozitív csalódás volt), de számomra a technika nem számított annyira. Én méltóságot, sötét (baljós:) árnyakat, feszültséget, kidolgozott karaktereket (lásd: trilógia), átéléssel eljátszott szinészi játékot vártam. A trilógiában mindez még benne volt, itt jóformán csak a királynonél (és varázsa miatt a kisgyereknél) láttam valamit. A két jedi szánalmasan gyenge volt, egyes párbeszédeik alatt én szégyenkeztem. Klisék, lapos és hiteltelen szinészi megoldások voltak.
Persze nem akarom azt mondani, hogy nem élveztem. Sot, megnézem mégegyszer. De többre vártam. Sajnálom.