Üdv Evribádi!
Dr.Gonzo - a téma tényleg jó, talán lassan még többeknek feltűnik e topicok gyöngye :-))
Szerintem MI magyarok sem jobbak, sem rosszabbak nem vagyunk, mint a cigányok, a svédek, a svájciak vagy éppen a monacóiak - csak éppen MÁSOK vagyunk. Namármost szerintem éppen ez a szép egy népben/nemzetben, így lehet identifikálni minket. Sajnálom azokat, akik különböző népcsoportokat többre vagy kevesebbre becsülnek, ahelyett, hogy a különbségeket elfogadnák, s némi kis TOLERANCIÁT mutatnának. Pedig sok problémának vethetne véget...
Jó persze az a kérdés is, hogy miért vittük többre/kevesebbre mint mások. A választ nem lehet egy mondatba, sőt egy teljes topicba sem összefoglalni, de ez sokban függ a történelem tényezőitől: egy világbirodalmak ütközési zonájában fekvő államnak (XVI-XX.sz.-i Magyarország) kevés a lehetősége, hogy olyan nyugodt építő tevékenységet folytasson, mint egy másiknak, amelyik kivételezett politikai-történelmi helyzetbe kerül (Svájc). Az, hogy Svájc most ott tart, ahol, nem attól van, hogy az ott lakók olyan nagy zsenik, hanem mert úgy alakult a történelmük, hogy Napóleon óta nem voltak benne egy háborúban sem, s mint nyugodt szigetre, úgy menekült oda a tárgyi és szellemi értékek tömege. Már várom a kérdést: mi miért nem tudtunk kimaradni az utóbbi 200 év hadjárataiból... Na ez az, amit helyzetünk nem engedett (de ha valaki tud rá megoldást, hogy miként lehetett volna kibekkelni a II.vh-t vagy az utána következő ruszki megszállást, írjon már Nékem egy esszét róla). Ennyit a történelemről.
Kedves Laci - nem kívánom megkérdezni, miért érdekel, hogy hány % a zsidó a "nagy fejek" közül, mert kissé félek a választól. De örülnék, ha csak valamit félreértettem volna.
Skorpió bajtárs!
Kisebb problémám van azzal, hogy cigány vs magyar vs svéd hasonlatokkal operálsz. 5 évig éltem Finnországban, s megnyugtathatlak, hogy bár a finnek (és a svédek) gazdagabbak nálunk, de ugyanúgy vannak iszákosak, fajgyűlölők, huligánok, vízfejűek, üresfejűek közöttük, mint nálunk vagy a cigányoknál. A műveltségük pedig semmivel sem jobb a mienknél, sőt (ez gyakorlati tapasztalat: ott jártam suliba). De mint idegenvezető mindennap svájciakkal, osztrákokkal, németekkel dolgozok (s nem is a műveletlen fajtából valókkal), de semmivel sem jobbak - de nem is rosszabbak - nálunk.
Na ennyit mára, mert lejár a 10órás havi keretem :-(