Mario Brekt Creative Commons License 1999.09.15 0 0 126
Bukarest, 1999. szeptember 15., szerda (MTI) - A romániai magyar történelmi egyházak vezetői szerdán Bukarestben tartott tanácskozásukon szándéknyilatkozatot fogadtak el arról, hogy alapítványt hoznak létre egy romániai magyar nyelvű magánegyetem létrehozására.
"A romániai magyar történelmi egyházak, népük anyanyelvű oktatása iránti felelősségük tudatában ünnepélyesen kifejezik azon szándékukat, hogy közös részvétellel, a romániai önálló magyar nyelvű felsőoktatás érdekében, magyar nyelvű magánegyetem létrehozása céljából alapítványt tegyenek. Terveik szerint az alapítványi egyetem székhelye Kolozsváron lesz, és ennek karai, részintézményei fognak működni Erdély különböző régióiban" - fogalmazták meg.
Az aláírók - Jakubinyi György gyulafehérvári katolikus érsek, Reiser Pál szatmárnémeti, Tempfli József nagyváradi és Martin Roos temesvári katolikus püspök, Tőkés László nagyváradi és Csiha Kálmán kolozsvári református, Szabó Árpád unitárius püspök és Kiss Béla, a zsinatpresbiteri egyház főjegyzője - kérték az RMDSZ erkölcsi, politikai, szakmai támogatását és együttműködését az egyetem létrehozásában és működtetésében.
"Célunk megvalósítása érdekében felkérjük Erdély, Magyarország és a világ magyarságát, valamint Románia és Magyarország kormányait, hogy anyagi, erkölcsi és szakmai támogatást biztosítson számunkra" - folytatódott a nyilatkozat.
A zárt ajtók mögött lezajlott tanácskozás után Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, aki meghívottként volt jelen, az MTI-nek nyilatkozva hangoztatta: az RMDSZ támogatja a kezdeményezést.
Tőkés László püspök, miután felidézte az erdélyi magyar egyházak mostani nyilatkozatának nyolc évtizedes történelmi előzményeit, valamint az azonos célt szolgáló legutóbbi nagyváradi kezdeményezést - Csiha Kálmánnal, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével és Szabó Árpád unitárius püspökkel egybehangzóan - örömmel nyugtázta a közös elhatározás megszületését.
A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület az elmúlt hét végén jelentette be, hogy a tervezett erdélyi egyetem első lépéseként megalakul Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem. Tőkés püspök akkor az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy tudomása szerint a magyar kormány az egyházi hátterű erdélyi egyetem létrehozását kivánja segíteni a jövő évi költségvetésben tervezett 2 milliárd forinttal. (MTI)