Márk ev. mindjárt vége -Jézust kereszthalála
- Szóval Jézust elindultak megfeszíteni. Az arra járó cirénei Simont kényszerítették, hogy ő vigye a keresztet (inkább keresztrudat, de ki tudja mesemondóéknál). Mentek a Golgotára, ami annyit tesz, a koponyA heLYe.
- Mirhás bort kínáltak neki, de JK elutasította.
- Felrakták a keresztre, a ruháit meg sorshúzással elosztották egymás közt. Ekkor kb. 3 óra volt. A keresztre ez volt írva: "A zsidók királya."
- Két rablót feszítettek a két oldalán. Az arrajárók, meg a főpapok&co meg gúnyolódtak Jézuson.
- 6-9 óra közt általános sötétség lett (nem lett). "És kilenc órakor fennszóval kiálta Jézus mondván: Elói, Elói! Lamma Sabaktáni? ami megmagyarázva annyi, mint: Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?" Egyesek azt gondolták, Illést hívja.
- Egy ember odaszaladt egy ecetes szivaccsal hogy inni adjon/és Jézus ivott (a szöveg nem egyértelmű). "Jézus pedig nagy fennszóval kiáltván kibocsátá lelkét. / És a templom kárpítja fölétől aljáig ketté hasada."
Az ott álló százados erre: "Bizony, ez az ember Isten Fia vala!"
Az eseményeket továbbá távolabbról nézték: asszonyok, köztük: a) Mária Magdaléna b) "Mária, a kis Jakabnak és Józsénak anyja" c) Salomé
Ekkor péntek volt.
(Mk.15.42.)
Máté ev. mindjárt vége -Jézust kereszthalála
- Szóval elindultak megfeszíteni Jézust. Az arra járó cirénei Simont kényszerítették, hogy ő vigye a keresztet. Mentek a Golgotára, ami annyit tesz, a koponyA heLYe.
- Ott méreggel kevert ecetet kínáltak neki, JK megkóstolta, aztán visszautasította.
- Felrakták a keresztre, a ruháit meg sorshúzással elosztották egymás közt. A keresztre ez volt írva: "Ez Jézus, a zsidók királya."
- Két latrot feszítettek a két oldalán. Az arrajárók, meg a főpapok&co meg gúnyolódtak Jézuson. A két lator is gúnyolódott.
- 6-9 óra közt általános sötétség lett. Kb. 9 órakor "nagy fenszóval kiálta Jézus, mondván: ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI? azaz: Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?" Egyesek azt gondolták, Illést hívja.
- Egy ember odaszaladt egy ecetes szivaccsal hogy inni adjon/és Jézus ivott (a szöveg nem egyértelmű). "Jézus pedig ismét nagy fenszóval kiáltván, kiadá lelkét. / És ímé a templom kárpítja fölétől aljáig ketté hasada; és a föld megindula, és a kősziklák megrepedezének; / És a sírok megnyílának, és sok elhúnyt szentnek teste föltámada. És kijövén a sírokból a Jézus föltámadása után, bementek a szent városba, és sokaknak megjelenének."

Az ott álló százados és az emberei mind erre: "Bizony, ez az ember Isten Fia vala!"