Egyenként macerás lenne reflektálnom az egyébként érdekes reakciókra derítés ügyben, ezért a véleményem röviden az, hogy nem vitatható a derítés létjogosultsága, amennyiben kereskedelmi forgalomba kerülő borról van szó. Ez esetben ugyanis nem szabad kockáztatni.
Az én boraim azonban csak saját ill.szűkebb környezetem igényeinek kielégítésére szolgálnak. Ezért sokéves tapasztalataim alapján el tudom dönteni mikor szükséges a derítés. Mint korábban írtam igen ritkán van rá szükség.
Vörös boraimat, döntő részt 1 év várakozási idő után, le szoktam palackozni, soha sem derítem őket és soha nem zavarosodott még meg, szállításkor sem.
A fehér boromat mint írtam kb.10 évente max. kétszer kellett derítenem. A bor kétségtelenül tiszta lett azonban az aromája egy része elveszett.
25 év alatt mindössze egyszer fordult elő, hogy a derítetlen, de letisztult fehér bor megzavarosodott az autó hátsó ülésén nyáron, miután kb 10 órát állt a napon.