Falusi1 Creative Commons License 2020.12.10 0 0 1382

Amennyiben  tényleg annyi ként (5%-os törzsoldat) tettél bele biztos nem kénezted túl.

A zavarosodást nyilván a felkavarással, a fakulást pedig a kénnel idézted elő és ha már korábban le voltak tisztulva idővel ezután is le fognak tisztulni, de hogy mennyivel azt nem tudom, de szerintem nemsokára.

Ezek szerint már a második fejtésen is túl vagy, ha már a finom seprőről is levetted, hacsak nem ülepítettél.

Én a feldolgozás során az előírt, de inkább gyengébb kénezést használok és visszafogottan ülepítek egészséges szőlőnél.

Fehérnél néhány hét után leveszem a durva seprőről, ekkor kénezek enyhén és utána békén hagyom tél végéig.

A vörös, a fahordóban, kb. bő egy hónapja, még mindig a durva söprőn van és bár letisztult, még néhány hétig ott is marad.

Mindig így csinálom és soha semmi baja nem volt sem a fehér sem a vörös boromnak. Derítenem a vöröset soha nem kellett, a fehéret is csak kb. tízévente kétszer.

A pince hőfoka nálam is ennyi. Én nem szellőztetnék, hanem egy darabig békén hagynám a borokat.

Előzmény: gombászok (1381)