Amennyiben tényleg annyi ként (5%-os törzsoldat) tettél bele biztos nem kénezted túl.
A zavarosodást nyilván a felkavarással, a fakulást pedig a kénnel idézted elő és ha már korábban le voltak tisztulva idővel ezután is le fognak tisztulni, de hogy mennyivel azt nem tudom, de szerintem nemsokára.
Ezek szerint már a második fejtésen is túl vagy, ha már a finom seprőről is levetted, hacsak nem ülepítettél.
Én a feldolgozás során az előírt, de inkább gyengébb kénezést használok és visszafogottan ülepítek egészséges szőlőnél.
Fehérnél néhány hét után leveszem a durva seprőről, ekkor kénezek enyhén és utána békén hagyom tél végéig.
A vörös, a fahordóban, kb. bő egy hónapja, még mindig a durva söprőn van és bár letisztult, még néhány hétig ott is marad.
Mindig így csinálom és soha semmi baja nem volt sem a fehér sem a vörös boromnak. Derítenem a vöröset soha nem kellett, a fehéret is csak kb. tízévente kétszer.
A pince hőfoka nálam is ennyi. Én nem szellőztetnék, hanem egy darabig békén hagynám a borokat.