Kedves Skorpió,
Azt hiszem kitaláltam, hogy mi az, ami miatt nem tudunk zöldágra vergödni. Volt ugyanis a vitának egy elözö fázisa, amire én most nem hivatkoztam külön, így nem lehetett számodra sem világos, hogy mire gondolok.
Tehát, egy állításnak minimum két részét szokták megkülönböztetni, az elsodleges üzenetet (szószerinti értelmet) és a másodlagos üzenetet (felhangokat, konnotációkat). A szószerinti értelem szempontjából Orbán kijelentése kétségtelenül igaz, hiszen tényleg nem választhatja meg mindenki a barátait onnan, ahonnan Kuncze stb. Ezen nincs is vita. A vita a konnotációkon, felhangokon van, amelyek érzelmileg módosíthatnak egy kijelentést, de ezek már jogilag nem szankcionálható, mivel értelmezésük szubjektív. Pedig általában igaz, hogy nem az üzenet, hanem a felhangok azok, amelyek pejorativak, semlegesek vagy pozitivak lehetnek. Itt volt a félreértés, mivel én a felhangokról, te pedig az valszeg az állításról beszéltél tegnap.
Nos, azt hiszem egyetértünk abban, hogy a komoly vitákban a felhangok nem túl hasznosak, mivel ki így érti oket, ki úgy. Erre céloztam, hogy a semleges értelmezés a cél, hiszen akkor a kijelentés szószerinti értelme dominál. Ezért tehát a semleges, felhang nélküli üzenet nem az alkalmatlanság jele. Ezért nem értek egyet - ma sem - indirekt bizonyitásoddal, mivel a nem-pejorativ állításokat egyszerüen roszul kezeli.
A pejorativ felhangok feletti kesergésnél az a probléma áll elö, hogy ha valaki ilyet szóvátesz, akkor automatikusan rá lehet felelni, hogy "Csak Ön gondolja úgy, hogy a HGY negatív, ezt én egy szóval sem mondtam" vagy "Nem értem, miért gondolja, hogy az MSzMP KB egy szinten van a HGY-vel. Hiszen csak egy mondatban szerepel". Szóval nagyon nehéz ilyen helyzetbol vitázni.
Azt pedig, hogy Orbán kijelentése semleges, felhang nélküli tényközlésként is értelmezheto, azzal próbáltam illusztrálni, hogy Orbán, mint fiatal politikus, igenis kijelentheti, hogy nincs olyan jellegü, és olyan széles merítési alapja, mint Kunczénak. Ez tény. Ha pedig szerinted másra gondolt, akkor mondd el Te, én pedig majd jól belédkötök - joggal - hogy milyen rútul elitéled a Hitgyülit, az MSzMP-t, sot Kunczét, az SzDSz-t. A vitában tehát én védeni fogom mindezeket, alaptalan és értelmetlen támadásaiddal szemben :-)
Üdv
szalonna