Újboraimat az erjesztőedényekből lefejtettem a finomseprőről, egy része a fs.-nek benne maradt, úszófedeles tartályba raktam.
Kissé még opálos volt, de egy hét alatt majdnem tükrös, jóízű, illatú lett, az almasavbontást is megfelelőnek ítéltem. Mivel kis tételek, csak kóstolást alapján szoktam minősíteni.
Eddig az állapotig kénezés nélküliek voltak, nem akartam kockáztatni, 1 dl/hl 5%-os folyékony kénnel lekéneztem őket. Ugye, ez 50mg/liter összkénnek felel meg, szakirodalom szerint enyhe kénezés.
Mivel felkavartam az üledéket, hagytam pár napot ülepedni, és kóstoltam.
Hát, basszus, hanyatt estem: kifakultak, karcosak. A szép rosé alig pirosas, az átlátszatlan, mélyvörös vöröseken átlátok, a fehér is sokkal fakóbb.
Szerencsére minden tételből maradt 5-10 liter kénezetlen, ez fogyasztható.
Ennyire durván elkéneztem volna??
Tudom, egy idő után majd bomlik a kén, és visszanyerik a színüket is(tavalyi tapasztalatból, csak ott a darálás után kéneztem), nem is bomlott az almasav!
Mi várható tapasztalatotok szerint, mennyi idő múlva javulnak fogyaszthatóvá?
Szellőztessem meg?
Karácsonyig nincs sok esélyem, úgy látom.
Ja, a pince 16 fok körüli.