Phoeniixx
1999.09.11
|
|
0 0
114
|
Kolozsvari Szabadsag
Egy kurrens módosító indítvány:
-----------------------------------
"E módosító indítvány az akkreditációs törvény arra a szakaszára vonatkozik, amelyik megszabja, hogy az induló egyetemeken kötelezô legalább egy román kar. Az ellenzék javaslata szerint ennek a román karnak akkreditálva kellene lennie. Ennek a javaslatnak az értelmében tehát a magyar egyetem kezdeményezôi létre kellene hozzanak elôbb egy román kart, amit majd akkreditáltatnak, és majd csak ezután kezdik köré építeni a magyar egyetemet. Egy másik — hasonlóan abszurd, hosszú éveket igénybe vevô, és a magyar egyetem létrehozását gyakorlatilag ellehetetlenítô — változat pedig az lenne, hogy az induló magyar egyetemnek kötelezôen be kell vonnia egy már létezô egyetem akkreditációs folyamaton átesett román karát.
[...]
Megegyeztek abban, hogy az ellenzék nem ragaszkodik körömszakadtáig az akkreditált román karokra vonatkozó javaslatához, cserébe pedig támogatja azt a koalíciós partnerek általi kitételt, hogy ne csak minimum egy román kar legyen kötelezô az induló egyetemen, hanem a kihelyezett kollégiumban és karain is kötelezô módon legyen román szekció. Ez azt jelenti, hogy például a Székelyföldre kihelyezett karokon, kollégiumokon is kötelezô lesz a román kar létrehozása.
--------------------------------
Miert fizessen a magyar allam kb 500 millio forint sarcot a roman karoknak?
|
|