1) Nyilvánvalóan nem vagy program. Elég sok bot mászott már rám hogy nyomjak egy Pengefutót.
2) Nem érdekel ki vagy, az érdekel mit mondasz. Pl. továbbra sem válaszolsz a kérdésre. Emellett nem tudok elmenni, mert ez így haszontalan. Jelenléted rombolóan hat, és ha nyomi vagy, az nem mentség.
De lássuk amivel tudok mit kezdeni:
3) Ismételten kérdezem, miből hallotta, hogy Jézus, aki korábban sosem járt arra, az, aki ott megy el előtte? Hogy egy ember ott megy és meghallja - logikus. De miből gondolta hogy pont JK?
Pláne hogy ott volt a Tizenkettő is.
Máténál egyszerűbb a kérdés, mert ott eleve van vele egy tömeg, ami skandálhatja a nevét. Márknál viszont a tömeg csak ez után jut az író eszébe. Máténál meg ugye van egy másik vak koldus is...
----------------------
Lukács ev. ver.:
- Szóval Jézus elindult Jeruzsálembe. És előörsöt küldött maga elé, hogy rekviráljanak szállást. Épp egy samariai faluba értek így. Azok meg elküldték, mert olyan ott ne szálljon meg, aki Jeruzsálembe megy! Ez egy No Go Zóna, mondták. Mire Jakab és János: Hé, JK, varázsolj tüzet és hamvazd el ezeket a gyökereket! JK: De hát hogy nézne az ki?
- Menet közben aki odajött hogy követné őt, annak azt mondta: kellesz a francnak. Másokat ő hívott, azok meg mondták hogy előbb elintéznék ügyes-bajos dolgaikat, de ő erre: anyád meghalt? Ki nem szarja le, de komolyan már? Na mindegy, úgyse kellesz!
- Aztán ahogy a Tizenkettőt, most Hetvenet küldött ki párokban.
- "Valamely városba pedig bementek, és titeket be nem fogadnak, annak utcáira kimenvén ... Mondom pedig néktek, hogy a Sodomabeliek állapota tűrhetőbb lesz ama napon, hogynem azé a városé." Korazin, Bethsaida, Kapernaum égni fog! - #JézusSzeretTéged
- Egyszer az egyik tömegből felállt egy Törvénytudó, és azt kérdezte: "Mester, mit cselekedjem, hogy az örök életet vehessem?" JK: "A törvényben mi van megírva? mint olvasod?" TT: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat, mint magadat." JK: Cool. TT: De ki az én felebarátom?" JK: Vót egyszer egy embör, kirabolták. Arra ment egy pap, egy lévita, meg egy rohadt migráns. A liberárja ellátta a sérültet, a másik kettő továbbment. Melyik volt a felebarát, a Sorosbérenc, vagy a két fideszkdnps? TT: A brüsszeli libernyák! JK: Pontosan.
- JK egyszer ahogy vándoroltak Jeruzsálem felé bement egy faluba, "egy Mártha nevű asszony pedig befogadá őt házába." Ennek volt egy Mária nevű tesója, akinek bejött ez a Jézuis-féle duma. Mártha ott sürgött forgott, JK meg beszólt neki, hogy bezzeg Mária lusta, miért nem vesz róla végre példát Mártha, mekkora gyökér már.
- Egyszer ahoyg imádkozott akárhol, az egyik tanítvány kérte hogy tanítsa őket is imádkozni, mert hiszen KJ is úgy tett az ő tanítványaival. Ő meg tolta nekik, aztán minden átmenet nélkül: "Ki az közületek, akinek barátja van, és ahhoz megy éjfélkor, és ezt mondja néki: Barátom, adj nékem kölcsön három kenyeret, ... Mert aki kér, mind kap" - ami ugye jó nagy ostobaság, hiszen #AkinekNincsSemmijeAzAnnyitIsÉr.
- "Melyik atya pedig az közületek, akitől a fia ... ha tojást kér, vajjon skorpiót ád-é néki?" - Hát... fehérje az fehérje.
- Aztán kiűzött vmi ördögöt vmi némából, mire a tömeg: biztos Belzebúbtól kapta az erőt!, mire JK: "Minden ország, amely magával meghasonlik, elpusztul"
- "Aki velem nincs, ellenem van" - mintha eddig nem ezt mondta volna...
- Majd jött itt a máshonnan már ismert gyertyás példázattal, meg ilyesmi, pl. a farizeusok beszóltak hogy evés előtt miért nem mosnak kezet, szaros kézzel enni... JK meg jól beszólt nekik. És a Tanítványoknak külön beszédet mondott arról, hogy ne közösködjenek farizeusokkal, meg ígérgetett fűt-fát, hetet-havat. Különben meg éljen a rabszolgaság!
- "Monda pedig néki Péter: Uram, nékünk mondod-é ezt a példázatot, vagy mindenkinek is?" Mire JK: "Megjő annak a szolgának az ura, amely napon nem várja és amely órában nem gondolja, és kettévágatja őt, és a hitetlenek sorsára juttatja." - éljen a tolerancia, meg a szabad világnzethez való jog... asszem...
- "És ha gyümölcsöt terem, jó; ha pedig nem, azután vágd ki azt." - uhm... Jézus szeret téged?
- Aztán egyszer vmi zsinagógában tartotta a prédikációt, és volt ott egy 18 éves kora óta görbedt hátú nő, JK meg kézrátételt alkalmazott. Hogy hová tette a kezeit, nem mondom meg. A zsinagógafőnük meg beszólt, hogy szombaton dolgozni? Mire JK visszaszólt. Aztán meg bedobta a máshonnan már ismert mustármagos példázatot. És így mentek tovább egyre közelebb Jeruzsálemhez, faluról falura, városról városra.
- Egyszer azt kérdezte valaki: " Uram, avagy kevesen vannak-é akik idvezülnek?" JK: Igen. A többiek meg? Sux to be them, MUAHAHAHA!
- Odament hozzá párfarizeus: Te, Jk, lépjél le, mert Heródes kinyíirat! JK: Áh, addig még van három nap! "Jeruzsálem! Jeruzsálem! ki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, akik te hozzád küldettek"
- Aztán egy nap egy főfarizeus házába ment kenyeret zabálni. Azok meg csak lestek hogy az csak úgy odamegy kenyeret zabálni. És volt ott egy vízkóros ember. Aztán már nem volt vízkóros, hiába volt szombat. Mert ahogy a történet tartja: a rabbi talált egy húszezrest a földön. Imádkozott Yahwéhoz. És Elohim csodát tett: szombat volt balra, szombat volt jobbra, csak középen volt vasárnap!
- "mikor lakomát készítesz" https://www.youtube.com/watch?v=vJVXTKkjsxA
- meg volt ez a példázat: "És monda a szolga: Uram, meglett amint parancsolád, és mégis van hely. / Akkor monda az úr a szolgának: Eredj el az utakra és a sövényekhez, és kényszeríts bejőni mindenkit, hogy megteljék az én házam." - áh, az erőszak mindig jó vért szül, én is mindig ezt mondom!
- Meg ezt is mondta JK: "Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom." - https://www.youtube.com/watch?v=dzzORZhnCao
- És egyszer már bűnözők és vámszedők is beálltak a hallgatóságba, a farizeusok és Írástudók meg rögtön felháborodtak. JK meg: "Egy embernek vala két fia; / És monda az ifjabbik az ő atyjának: Atyám, add ki a vagyonból rám eső részt! És az megosztá köztök a vagyont. / Nem sok nap mulva aztán a kisebbik fiú összeszedvén mindenét, messze vidékre költözék; és ott eltékozlá vagyonát, mivelhogy dobzódva élt. ... És felkelvén, elméne az ő atyjához. ... Az atyja pedig monda az ő szolgáinak: Hozzátok ki a legszebb ruhát, és adjátok fel rá; és húzzatok gyűrűt a kezére, és sarut a lábaira! ... Az ő nagyobbik fia pedig a mezőn vala ... megharaguvék", mire az apja közölte: te értéktelen vagy, hiszen mindig rendelkezésemre állsz, hülyi kicsi Szájer Józsi! Na, bumburnyákkám, írd le még százszor, hogy az összes bumburnyák gázkamrába való!
- És JK azt is mondta a tanítványainak: "szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból", azaz éljen a korrupció és a megvesztegetés!
- Ezt meg a farizeusoknak mondta JK: "Könnyebb pedig a mennynek és a földnek elmúlni, hogynem a törvényből egy pontocskának elesni." - azaz az Ószövetségi Törvények kötnek!
- Meg azt is mondta JK, hogy volt egy gazdag ember, meg egy Lázár nevű koldús, mindkettő megdöglött. A túlvilágon meg Ábrahám ott röhögött a gazdagon.
- Aztán JK további marhaságokat hordoitt össze, majd végre elértek Samaria és Galilea határához. Ott eléugrott 10 bélpoklos. JK: "Elmenvén mutassátok meg magatokat a papoknak. És lőn, hogy míg odamenének, megtisztulának." Egy samáriai meg utána szaladt és beállt JK szektájába. Mire JK: és a többi kilenc hová lett? Na jó, mindegy, húzzá' innen.
- Aztán JK összehablatyolt mindenfélét a Világvégéről.
- Aztán újra tolt egy fél fejezetet arról, hogy csak mert zsidó vagy, ő meg gój, az a lényeg, ki perkál Jézusnak. Aztán jött egy főember: "Jó Mester, mit cselekedjem, hogy az örökéletet elnyerhessem?" JK: "A parancsolatokat tudod: Ne paráználkodjál; ne ölj; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy; tiszteld atyádat és anyádat." FB: "Mindezeket ifjúságomtól fogva megtartottam." JK: Add el mindenedet, amid van, és oszd el a szegényeknek, és kincsed lesz mennyországban; és jer, kövess engem." "És monda Péter: Ímé mi mindent elhagytunk, és követtünk téged!" Mire JK: Meg a lófaszt.
- Aztán JK fogta a Tizenkettőt, hogy most mártényleg indulnak ám Jeruzsálembe hogy ő megdögöljön. Ott aztán elfogják, megcsúfolják, meggyalázzák, leköpdösik, megkorbácsolják, megölik, három nap múlva meg feltámad. Azok meg fel se fogták mit mond.
- Jerikóhoz érve ott volt egy vak koldús. Az hallotta a tömeget, és kérdezte, Mi van? Mi van? Mondták neki, hogy "a Názáretbeli Jézus megy el arra." Mire azt kiáltotta: "Jézus, Dávidnak Fia, könyörülj rajtam!" Próbálta a tömeg lekussoltatni, de egyre csak kiáltozott. Jézus végre észrevette, kérdezte mi kéne. Koldús: Látni! JK: Ok. A koldúsmeg beállt a szektába.
- Aztán JK bement Jerikóba. És ott volt Zákeus, a gazdag vámszedő, kicsike kis ember, felmászott egy féra hogy lásson a tömegtől. JK kiszúrta, rögtön einstandolta a házát arra az estére. A tömegnek ez persze nem tetszett. JK tolt egy ilyen példázatot: "Egy nemes ember ... Az ő alattvalói pedig gyűlölék őt ... [Az egyik szolgája ezt mondta neki:] Uram ... kemény ember vagy; elveszed amit nem te tettél el, és aratod, amit nem te vetettél. ... [Az ura erre] Monda pedig annak: A te szádból ítéllek meg téged, gonosz szolga. Tudtad, hogy én kemény ember vagyok, ki elveszem, amit nem én tettem el, és aratom, amit nem én vetettem; ... Mert mondom néktek, hogy mindenkinek, akinek van, adatik; akinek pedig nincs, még amije van is, elvétetik tőle."
- Mikor elért "Béthfágéhoz és Bethániához, a hegyhez, mely Olajfák hegyének hívatik" elküldte két Tanítványát JK hogy lopjanak neki egy szamarat. Azok meg loptak neki egy szamarat. Aztán nagy hacacáréval bementek Jeruzsálembe, meg sírt is egy kicsit, aztán a templomból kikergette az árúsokat és vevőket, majd beült prédikálni. A papok meg kikergették volna, de tartottak a tömegtől.
(LK.19.48)