HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.09.10 0 0 98
Kedves Phoeniixx
Kezdesz nekem olyan kitételeket tulajdonitani, amilyenekért nem vagyok felelös:
1.Tehát, ha valaki - gazdasági megfontolásokból - egy másik országba költözik, és ott befogadják, az szerintem teljesen rendben lévö dolog. Az illetönek magánk kell elszámolnia lelkiismeretével a hátrahagyott családtagok miatt. (Némi pénz hazautalással ezt a többség sikerrel abszolválja)

2. Ha valaki ellehetetlenül a szülöföldjén, akár politikai üldöztetés akár gazdasági nehézségek miatt, az természetesen nincs rendben. Bár itt halkan meg kell jegyeznem, hogy az évszázadok óta román többségü Erdélyben
a gazdasági helyzet a román nemzetiségüeket éppen ugy sujtja mint a magyarokat.

3. Kantonizálás: a dolgok nem önmagukban jók vagy rosszak, hanem hatásaikban és folyamataikban tekintendöek. Tehát, nem hiszem, hogy ma a román társadalom többsége meggyözhetö ennek üdvös voltáról, ha pedig ez igy van, akkor az eröszakoskodás, csak az ottani magyarok helyzetét fogja rontani, annál is inkább, mert a magyar és román lakosság területileg is egyre inkább keveredve él, tehát a területi autonómi olyan sokkhatást válhat ki a lakosság egyes részéböl, amire az nincs felkészülve.
Összefoglalva: melegen ajánlottak, a nagyon óvatos, pici lépések. Caveat! A Balkán veszélyes hely!