Törölt nick Creative Commons License 1999.09.09 0 0 165
Az "első-másodrendű kérdés" a következő megvilágításban lesz egyértelmű:

Orbánék Lelkiismereti- és Vallásszabadságról szóló törvény szigorítására törekszenek, azaz sok mai egyházat egyesületté kívánnak visszaminősíteni (aki történelmileg nem honos, vagy nem számlál többezer főt ebbe kényszerülne). Ez ugye adó- és vámkedvezmények megvonásával, nehezebb iskolaalapítással (és még sorolhatnánk) jár. Azaz, pl. egy katolikus csoport sokkal olcsóbban fog tudni vásárolni külföldről, mint ugyanolyan lelkesen hívő emberek, akik nem "történelmi" egyház tagjai. Továbbá: egy egyesületnek bevétele jelentős részét át kell adnia az államnak, egy egyháznak nem... Egy egyház belső pozícióival kapcsolatos érdekérvényesítéshez nem lehet bírósághoz fordulni, egy egyesület esetében igen.

Rendben, a Róm.Kat. egyház 2000 éves. Én meg 26 éves vagyok, és sokkal több pénzembe fog kerülni a hitem gyakorlása, mint egy 16 éves "nagy"egyházi atyafinak. Engem tehát rosszabb helyzetbe hoznak, mert nem egy "nagy"egyházat választottam. Így eldöntötték, hogy az én hitem és tiszta lelkiismeretem nem olyan értékes, mint az ökumenikusoké, mert ÉN még nem vagyok kétezer éves.

Kapiert?