Mozo66 Creative Commons License 2020.11.24 0 0 18101

https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2001/9/novenytermesztes/a-gyumolcsosok-meszigenye-meszezese

Újra berakom a linket hol olvashatod el az egész cikket .   Nem én írtam csak rákerestem ( ahogy bárki rá tudna ha akarna )  a növények talajigényére   Természetesen az egészet el kell olvasni nem kiragadni belőle mert úgy lesz értelme .  ...feltételeztem , hogy ha valaki hozzászól a témához előbb elolvassa mire is válaszol . Amúgy pontosan erről írok az első hsz óta hogy mielőtt elültetünk egy növényt figyelembe kell venni a talajigényét .... nyilván Gyenesdiáson ne ültessünk a kertbe tőzegáfonyát .  Helyes ha a klorózisos fád köré humuszt teszel a vaskeláttal való permetezés helyett viszont ajánlanék mást , mivel nem a vas hiányzik neki hanem a forgalma van gátolva hozzá tudna jutni a talajból is .  Inkább valamilyen szervesanyag ( huminsav ) tartalmú készítményt próbálj ki Wuxal Ascofol , Atonik vagy hasonlóak .  Letermés után lehet akár granulált marhatrágya kiáztatott levével is ( nagyon jó )  és a poloskákat is elűzi a szaga .

Gyomból nevelt paradicsom ...... hát ha így vesszük akkor minden gyomból lett nemesítve egy jelenlegi kultúrnövényünk sem a természet adománya .  Amúgy mindenhol ez sem él meg mert láthatóan a mélymulcsos talajt ő sem szereti , még egy kis kőzetgyapot kockán is szebb mint abban a talajban .

Előzmény: Garlando (18100)