Pál, Filippi
Ennek a levélnek a különlegessége, ami miatt került ide, hogy ez nem egy levél közmegállapítás szerint, hanem eredetileg több! Sebaj!
"elvégezi a Krisztus Jézusnak napjáig" - miért fordult meg a ~névben a szavak sorrendje?
"Tudtotokra akarom pedig adni, atyámfiai, hogy az én dolgaim inkább előmenetelére lőnek az evangyéliomnak; / Annyira, hogy a Krisztusban híressé lett az én fogságom a testőrség egész házában és minden mások előtt; ... Némelyek versengésből prédikálják a Krisztust, nem tiszta lélekkel, azt hivén, hogy fogságom nyomorúságait így megnevelik;" - azaz hitterjesztésnek vesz bármit, csak emlegessék Krisztus Jézust.
"mely volt a Krisztus Jézusban is, ... nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő," - egyenlő. Nem pedig azonos.
"Ha valami módon eljuthatnék a halottak feltámadására. / Nem mondom, hogy már elértem, vagy hogy már tökéletes volnék" - azaz ez a feltámadósdi valami metafora.
"és ama többi munkatársaimmal, kiknek neveik fölírvák az életnek könyvében." - minek a könyvében?
"Tudjátok pedig ti is, Filippibeliek, hogy az evangyéliom hirdetésének kezdetén, mikor Macedóniából kimentem, egyetlen egyház sem volt részes velem a kölcsönös adásban és vevésben, csak ti egyedül:" - kis személyes részlet.