Minden teológia átverés.
--------------------
Pál, Galátzia
"Pál, apostol (nem emberektől, sem nem ember által, hanem Jézus Krisztus által" - értsd, önjelölt pápa. Kikiáltotta magát Istennek. Meg minden amivel az ateistákat szokás vádolni.
"Csodálkozom, hogy Attól, aki titeket Krisztus kegyelme által elhívott, ily hamar más evangyéliomra hajlotok. / Holott nincs más; de némelyek zavarnak titeket, és el akarják ferdíteni a Krisztus evangyéliomát." - és ezek után 4 evangéliumot találunk a kanonikus iratok között. Röhej.
"Tudtotokra adom pedig atyámfiai, hogy az az evangyéliom, melyet én hirdettem, nem ember szerint való; / Mert én sem embertől vettem azt, sem nem tanítottak arra, hanem a Jézus Krisztus kijelentése által. / Mert hallottátok, mint forgolódtam én egykor a zsidóságban, hogy én felette igen háborgattam az Isten anyaszentegyházát, és pusztítottam azt. ... De mikor az Istennek tetszett, ki elválasztott engem az én anyám méhétől fogva és elhívott az ő kegyelme által, / Hogy kijelentse az ő Fiát én bennem, hogy hirdessem őt a pogányok között: azonnal nem tanácskoztam testtel és vérrel, / Sem nem mentem Jeruzsálembe az előttem való apostolokhoz, hanem elmentem Arábiába, és ismét visszatértem Damaskusba." - tehát Pál kijelentéseit a hallucinációiból (illetve mint másik levelekből tudjuk hívek elmondásából és ószövetségi iratokból) szopta. Jézus pusztán kitaláció amennyire tőle tudjuk.
"Azután három esztendő mulva fölmentem Jeruzsálembe, hogy Pétert meglátogassam, és nála maradtam tizenöt napig. / Az apostolok közül pedig mást nem láttam, hanem csak Jakabot, az Úr atyjafiát." - tehát később sem találkozott Pál a Tizenkettő többi tagjával, Jézussal meg pláne.
"Amiket pedig néktek írok, ímé Isten előtt mondom, hogy nem hazudom." - én elhiszem hogy azt hiszi arról amit mond hogy igaz, csak ez nem jelenti hogy tényleg igaz.
"A tekintélyesektől pedig, (bárminők valának régen, azzal nem törődöm; Isten nem nézi az embernek személyét) mert velem a tekintélyesek semmit sem közöltek; / Sőt ellenkezőleg, mikor látták, hogy én reám van bízva a körülmetéletlenség evangyélioma, mint Péterre a körülmetélésé; ... És elismervén a nékem adatott kegyelmet, Jakab és Kéfás, meg János, kik oszlopokul tekintetnek, bajtársi jobbjukat nyujták nékem és Barnabásnak, hogy mi a pogányok között, ők pedig a körülmetélés között prédikáljunk:" - tehát ellenőrizetlenül hagyták a Tizenkettek hogy Pál kódorogjon a gójok között és ott szervezzen be híveket.
"Mikor pedig Péter Antiókhiába jött, szemtől szembe ellene állottam, mivel panasz volt rá. / Mert mielőtt némelyek oda jöttek Jakabtól, a pogányokkal együtt evett; mikor pedig oda jöttek, félrevonult és elkülönítette magát, félvén a körülmetélkedésből valóktól. ... De mikor láttam, hogy nem egyenesen járnak az evangyéliom igazságához képest, mondék Péternek mindnyájok előtt: Ha te zsidó létedre pogány módra élsz és nem zsidó módra, miként kényszeríted a pogányokat, hogy zsidó módra éljenek?" - haha, Pál lecseszte Pétert, mire az elkullogott!
"Mert én a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek. / Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus" - uhm, akkor ez a keresztre feszítés dolog ez ilyen képletes izé, fölösleges történelmi Jézust keresgélni?
"Előre látván pedig az Írás, hogy Isten hitből fogja megigazítani a pogányokat, eleve hirdette Ábrahámnak, hogy: Te benned fognak megáldatni minden népek." - csakhogy ilyan sor az Írásban NINCSEN. Helyette csak és kizárólag az Árja Fajról van szó: "Ami engem illet, imhol az én szövetségem te veled, hogy népek sokaságának atyjává leszesz. ... És felette igen megsokasítalak téged; és népekké teszlek, és királyok is származnak tőled. / És megállapítom az én szövetségemet én közöttem és te közötted, és te utánad a te magod között annak nemzedékei szerint örök szövetségül, hogy legyek tenéked Istened, és a te magodnak te utánad. / És adom tenéked és a te magodnak te utánnad a te bujdosásod földét, Kanaánnak egész földét" (Gen.17)
"Krisztus váltott meg minket a törvény átkától, átokká levén érettünk; mert meg van írva: Átkozott minden, aki fán függ:" - újabb sor, aminél egyszerűen nincs megírva. Ráadásul masszív félreértés néz ki, mert ha az Írásban keresgélünk, keresztre feszítésről nem találunk semmit - ellenben akasztásról. Szóval itt "valaki" összekeverte a vallást és az aktuálpolitikát. #MagyarVagyokDeNemKeresztény
"Ezt mondom pedig, hogy a kötést, melyet Isten először megerősített a Krisztusra nézve, a négyszázharminc esztendő multán keletkezett törvény nem teszi erőtelenné" - itt a (soha meg nem történt) Egyiptomi Fogságra utal ("Az Izráel fiainak lakása pedig, amíg Égyiptomban laknak, négyszáz harminc esztendő vala." - Exo.12.40).
"Micsoda tehát a törvény? A bűnök okáért adatott, amíg eljő a Mag, akinek tétetett az ígéret" - akkor most az ószövetségi Törvények kötnek vagy sem? Nekem úgy tűnik, egyszerre akarja megenni és megtartani a közmondásos tortát... De mindenesetre nem törli el a Törvényeket, tehát ha bemegyek egy templomba hogy feláldoznék egy marhát, és lobogtassa má' meg a belsőségeit a gyülekezetre, akkor teljesítik, ugye?
"Mondom pedig, hogy ameddig az örökös kiskorú, semmiben sem különbözik a szolgátó ... Minthogy pedig fiak vagytok, kibocsátotta az Isten az ő Fiának Lelkét a ti szíveitekbe ... Azért nem vagy többé szolga, hanem fiú" - tehát szó szerint érti, hogy a kiskorú gyermek az tulajdon. És ezek szerint szó nincs valóban létezett Jézusról, csak egy mitológiai, kitalált alakról, akiben hisznek.
"Bizonyságot teszek pedig ismét minden embernek, aki körülmetélkedik, hogy köteles az egész törvényt megtartani." - valaki szóljon az amerikaiaknak...
"Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés nem ér semmit, sem a körülmetélkedetlenség, hanem a szeretet által munkálkodó hit." - ne feledjük, hogy "szeretet" = Istenhit. Tehát ez a mondat "hanem a szeretet által munkálkodó hit." lerövíthető értelme szerint ennyire: "Csak az Istenben való hit számít." Csak szektásan fogalmaz, ami iszonyú zavaró.
"Mert az egész törvény ez egy ígében teljesedik be: Szeresd felebarátodat, mint magadat." - nope. Sokkal inkább 'Engedelmeskedj Herr Gottnak, vagy megdöglendsz.'
"varázslás" - varázslás. No comment.
"Mert aki vet az ő testének, a testből arat veszedelmet; aki pedig vet a léleknek, a lélekből arat örök életet." => szektás = jó, nem szektás = rossz.
"Látjátok, mekkora betűkkel írok néktek a saját kezemmel!" - nevetséges. Pláne nyomtatásban, azonos betűmérettel.
"Mert magok a körülmetélkedettek sem tartják meg a törvényt; hanem azért akarják, hogy ti körülmetélkedjetek, hogy a ti testetekkel dicsekedjenek." - ezen logika alapján keresztet a nyakba, szentképeket a falakra, istenezést a törvényekbe - dicsekvés, és mint ilyen bálványimádás! Tartsátok meg magatoknak a hiteteket, amúgy takarodjatok a lyukaitokba!