1Korinthus 9-16:
"Nem vagyok-é apostol?" - ne feledjük, Palika egy apostol.
"Mert a Mózes törvényében meg van írva: ... Avagy nem érettünk mondja-é általában?" - azaz az ószövetségi Törvények kötnek.
"a törvény alatt valóknak törvény alatt valóvá ... A törvény nélkül valóknak törvénynélkülivé, noha nem vagyok Isten törvénye nélkül, hanem Krisztus törvényében való, hogy törvény nélkül valókat nyerjek meg." - tehát betérés van, a nácik által fantáziált fajnép nincs.
"Nem tudjátok-é, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de egy veszi el a jutalmat?" - ez nem hallott John Nash gazdaságelméletéről.
"És mindnyájan Mózesre keresztelkedtek meg ... a tengerben; És mindnyájan egy lelki italt ittak, mert ittak a lelki kősziklából, ... e kőszikla pedig a Krisztus volt." - áh, metaforikus értelmezés. Alapja az nincs rá, de azért megteszi, ugye? Namost a kérdés akkor: honnan ismerem fel ha valami metaforikusan értendő, és hogyan fejtem meg mi a metaforikus jelentés? Olyan választ hogy "majd a pap-bácsi megmondja miközben a seggeddel ismerkedik, és közben fizess be egymillió dollárt hogy megszabadítson a thetánoktól" nem fogadok el.
"Sőt, hogy amit a pogányok áldoznak, ördögöknek áldozzák és nem Istennek" - tehát nincs olyan hogy Az Ördög, és Sátán NEM ördög,. mert nem istenség.
A hierarchia ez: nők -> ffiak -> A Felkent -> Herr Gott.
"Minden férfiú, aki befedett fővel imádkozik avagy prófétál, megcsúfolja az ő fejét. / Minden asszony pedig, aki befedetlen fővel imádkozik avagy prófétál, megcsúfolja az ő fejét, mert egy és ugyanaz, mintha megnyiretett volna." - értitek! A nők alsóbbrendűek!

"Avagy mindnyájan apostolok-é? Vagy mindnyájan próféták-é? Avagy mindnyájan tanítók-é? Vagy mindnyájan csodatévő erők-é? / Avagy mindnyájoknak van-é gyógyításra való ajándéka? Vagy mindnyájan szólnak-é nyelveken? Vagy mindnyájan magyaráznak-é?" - a fele hülyeséget nem is értem ("nyelveken szólás"), de az a "gyógyítás"-dolog eléggé kuruzslás tényállásának tűnik. Javaslom vizsgálják ki, ítéljék el, büntessék meg, ahogy a törvény mondja.
"És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból." - tehát a keresztények hite nem őszinte, hanem haszonlesés. #UtilitiarianizmusÜberAlles
"A szeretet ... nem rójja fel a gonoszt" - ez önellentmondás az Isten Szeretet + Isten Ítélkezik dogmákkal.
"Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat." - ironikus valakitől, aki gyerekes bronzkori mesékben hisz, hát nem?
"Mert aki nyelveken szól, nem embereknek szól, hanem az Istennek; mert senki sem érti" - tehát halandzsázik, tehát kamu, nincs ilyen. Stimmt. De akkor minek...?
"A nyelvek tehát jelül vannak, nem a hívőknek, hanem a hitetleneknek" - honnan veszi ez a hülyeségeit?
"a prófétálás pedig nem a hitetleneknek, hanem a hívőknek." - de komolyan, honnan veszi ez a hülyeségeit?
"Azért ha az egész gyülekezet egybegyűl és mindnyájan nyelveken szólnak, bemenvén az idegenek vagy hitetlenek, nem azt mondják-é, hogy őrjöngtök?" - szóval ő maga is tisztában van vele hogy hülyeségeket beszél - de akkor miért mondja?
"Ha valaki nyelveken szól, kettő vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza meg:" - szemfényvesztés.
"A ti asszonyaitok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincsen megengedve nékik, hogy szóljanak; hanem engedelmesek legyenek, amint a törvény is mondja." - tehát az Ószövetségi Törvények kötnek, és a nőknek KUSS!
"[A nők] Hogyha pedig tanulni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon az ő férjüket" - de nehogy egy tanárhoz menjenek! Iskolába nők? Ugyan már! Hová vezetne az...
"Mert azt adtam előtökbe főképpen, amit én is úgy vettem, hogy a Krisztus meghalt a mi bűneinkért az írások szerint; / És hogy eltemettetett; és hogy feltámadott a harmadik napon az írások szerint; / És hogy megjelent Kéfásnak; azután a tizenkettőnek; / Azután megjelent több mint ötszáz atyafinak egyszerre, kik közül a legtöbben mind máig élnek, némelyek azonban el is aludtak; / Azután megjelent Jakabnak; azután mind az apostoloknak; / Legutolszor pedig mindenek között, mint egy idétlennek, nékem is megjelent." - tudjátok, bele sem kell menni, hogy itt van egy rakat betoldás történelmileg. Elég nagy probléma maga az, hogy Pál nemhogy nem nevezi meg a tanúkat, nemhogy nem beszélt egyikkel sem, de saját magára is úgy hivatkozik, mint akiről csak az 'írások' mondják hogy megjelent neki Jesszus.
"Ha pedig Krisztus fel nem támadott, akkor hiábavaló a mi prédikálásunk, de hiábavaló a ti hitetek is." - és Jézus nem támadt fel, pláne hogy nem is élt!
"Ha csak ebben az életben reménykedünk a Krisztusban, minden embernél nyomorultabbak vagyunk." - Pascal's Wager
"Mint utolsó ellenség töröltetik el a halál." - most mindentől függetlenül, csak játsszunk el a gondolattal. Hogy oldod meg a helyhiányt?
"Ha csak emberi módon viaskodtam Efézusban a fenevadakkal" - erről hallhatnánk többet?
"De mondhatná valaki: Mi módon támadnak fel a halottak? és minémű testtel jönnek ki? ... És vannak mennyei testek és földi testek; de más a mennyeiek dicsősége, más a földieké." - word salad. Össze-vissza beszél, szavakat mond, de azoknak nincs értelmük.
"Ímé titkot mondok néktek. Mindnyájan ugyan nem aluszunk el, de mindnyájan elváltozunk. / Nagy hirtelen, egy szempillantásban, az utolsó trombitaszóra; mert trombita fog szólni, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, és mi elváltozunk." - emlékeztek a Haley-üstökösös ufo-s öngyilkosszektára? Nekem ez eszembe juttatja.
"Ami a szentek számára való alamizsnát illeti, amiképpen Galácia gyülekezeteinek rendeltem, ti is azonképpen cselekedjetek." - oké, akkor következőnek nem a 2Kor, hanem a Gal jön, mert időrendben az a levél ezek szerint előbb íródott, de ugye nem mehetek vissza az időben hogy azt előbb olvassam ki...
"Ami pedig Apollós atyafit illeti" - ideje most már a sok említés okán megemlíteni őt is. Ennyi. Volt Pálnak még pár másik térítő-haverja is, aki kíváncsi, az meg macska.
"Ha valaki nem szereti az Úr Jézus Krisztust, legyen átkozott!" - Íme a SZERETET, kérem szépen!