Egyetem-Magan egyetem-Reformatus egyetem
En tamogatom a dolgot altalanossagban, de azert pontosabban kellene korvonalazni az elkepzeleseket: mennyire lesz ez alternativa a Kolozsvari meglevo magyar szakok mellett, az esetleges mas alapitando egyetemmel szemben, a meglevo magyar foiskolai kihelyezett tagozatokkal szemben. Nem lenne egyszerubb tobb kihelyezett tagozatot tamogatni, ezeknek az akkreditaciojat megoldani? A letrehozando egyetemnek mi lesz a profilja? Tanarkepzes, menedzserkepzes, kozgazdaszkepzes, bolcseszkepzes, hitoktatokepzes, teologuskepzes???
De a legfobb kerdes, hogy a majdan ot ev mulva vegzoknek lesz-e munkahelye Romaniaban, amibol meg tudnak elni, ahol a (tudomanyos-szakmai es privat) karrierjuket epiteni tudjak (ehhez roman szakmai nyelv ismerete szukseges)?
Mert szerintem az ertelmiseg attelepulesenek a zomet ez motivalja. Ezert maradnak a Maon vegzettek itt.
Hiaba hozunk letre egyetemet, ha a diplomasokat nem tudjuk megfeleloen foglalkoztatni. Mi a valoszinusege annak, hogy a frissen vegzett tanardiplomas otthagyja a tanugyet, es elmegy titkarnak/titkarnonek, ugyintezonek, menedzsernek a gazdasag egyeb teruleteire? (magyar pelda)
Ugy gondolom, hogy nem eleg a penz, komolyabban at kell gondolni a koncepciot, hosszu tavra kell gondolkodni, es megfelelo tarsadalmi egyeztetessel kell meghozni a dontest. (pl az RMDSZ-en beluli mindket part hozzajarulasa)
Mindenesetre elso lepesnek pozitivnak talalom, a gondolat helyes, es meg szeretnek a reszletekrol, az elgondolasokrol tobbet hallani. Igaz ezek lehet, hogy pont ellenkezore forditjak a mostani velekedesemet.
Szerintem Marosvasarhely vagy Sepsiszentgyorgy (Szekelyfold) strategiailag jobb hely lenne mint Nagyvarad.
Habar Nagyvarad elonye abban all, hogy kozel van a hatarhoz, Debrecenbol es akar Budapestrol is konnyebben lehet vendegtanarokat meghivni.