"legegyszerűbb, legtutibb megoldás megfőzni egy-két napra valót ebből"
De csínján bánni vele.
Uncle Ben mindent tud a rizsről...
https://index.hu/techtud/2020/11/08/hogyan_egyunk_rizst_egeszsegesen/
- A barna külső réteg fitinsavat is tartalmaz, ami akadályozza a mikrotápanyagok felszívódását, elemi arzént is, ami ismert méreg (házilag sem lehet százszázalékosan eltávolítani), valamint mikotoxinokat (gombamérgeket).
- A héjában találhatunk még olyan anyagokat, melyeket a növény a környezete ellen termel: vannak kutatások, melyek a fitotoxinok károkozó képességét a peszticidekhez mérhetőnek találták. Ezeket a növény azért termeli, hogy ne fogyaszd el.
- Túl sok rost. A rostnak nagyon jó az „imázsa” a táplálkozásban – a szorulástól a bélrák megelőzéséig sok mindenre ajánlják –, azonban könnyű túl sokat fogyasztani belőle, ami nem feltétlenül jó a beleknek, károsíthatja a hasznos bélbaktériumokat. A túl sok rost gázokhoz, felfújódáshoz, irritábilis- (érzékeny) és áteresztőbél-szindrómához, Crohn-betegséghez vezethet – lényegében olyan bajokhoz, amiket pont el akarnak kerülni a rostbevitellel.
- Nagy gond az instabil zsírtartalom. A rizs feldolgozása alapvetően az eltarthatóságának növelése miatt történik. A barna rizs csírája tartalmaz bizonyos jó (többszörösen telítetlen) zsírsavakat is, amelyek nem megfelelő tárolás esetén megavasodnak. Ideális esetben a barna rizst hűtve kell tárolni, és 6 hónapon belül el kellene fogyasztani.
A rizs fő alkotóeleme, a keményítő összetett szénhidrát. Három fajtáját ismerjük:
- a gyorsan emészthető (RDS) típust, melyet a lenyelést követő 20 percen belül dolgoz fel a szervezet,
- a lassan emészthetőt (SDS), mely 20–180 perc alatt bomlik szét,
- és a rezisztens keményítőt (RS), amely 180 percnél is tovább áll ellen az emésztőenzimeknek.
A hagyományosan elkészített rizs glikémiás terhelése rendkívül magas, szinte a szőlőcukorral megegyező mértékben készteti munkára a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Azonban
A FŐTT FEHÉR RIZS ALACSONY HŐMÉRSÉKLETRE (4 FOKRA) HŰTVE ÁTALAKUL: A ZSELATINÁLLAGÚ RIZSKEMÉNYÍTŐ AMORF ÁLLAPOTBÓL RENDEZETTEBB (AZAZ KRISTÁLYOS) ÁLLAPOTÚ LESZ, AMI AZ ÚJRAMELEGÍTÉST KÖVETŐEN IS FENNMARAD.
Ez a kristályos keményítőforma akár három órán keresztül ellenállhat a vékonybélben történő enzimatikus lebomlásnak, és spontán csökkenti az emészthető keményítő mértékét a főtt rizsben. Korábbi in vitro emésztési vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a vizsgálati alanyok a frissen főtt meleg rizst gyorsabban emésztették, mint a hidegen tároltat és újramelegítettet: a hidegen tárolt forma jobban ellenállt az emésztésnek.
A PÁROLÁST KÖVETŐEN VISSZAHŰTÖTT, MAJD ÚJRAMELEGÍTETT RIZS GLIKÉMIÁS TERHELÉSE JÓVAL KISEBB, ÉS REZISZTENSKEMÉNYÍTŐ-TARTALMA SOKKAL MAGASABB, MINT A HŰTETLEN, FRISSEN FŐTT RIZSÉ. HA ÍGY FOGYASZTJUK A RIZST, CSÖKKEN A KETTES TÍPUSÚ ÉS A GESZTÁCIÓS (TERHESSÉGI) CUKORBETEGSÉG KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYE.
A KÖZEPES SZEMŰ, FRISSEN FŐTT FEHÉR, VALAMINT A FRISSEN FŐTT PÁROLT RIZS KÖZÖTT RÁGÁS ÉS JÓLLAKOTTSÁG TEKINTETÉBEN NEM VOLT KÜLÖNBSÉG: A VÁRTNAK MEGFELELŐEN RENDKÍVÜL ÉHESEN ÉS GYORSAN ETTEK A CSOPORT TAGJAI. A VISSZAHŰTÖTT, MAJD MELEGÍTETT PÁROLT FEHÉR RIZS UGYANAKKOR HOSSZAN ELTELÍTŐ HATÁSÚ VOLT, ÉS JÓVAL TÖBB IDEIG TARTOTT A SZÁJÜREGBEN TÖRTÉNŐ APRÍTÁSA ...