Azt is mondják, hogy minden szőlőből lehet bort "csinálni" csak érteni kell hozzá.
Menj át ausztriába, és vegyêl Uhudler bort.
Mindenki tudja, hogy olyan szőlő nem létezik aminek a neve Uhudler.
Ez eggy kitalált nêv ami valójában a direkttermőkből kêszülteket takarja. Magyarországon az eu. csatlakozás tárgyalásai hatására kivágatták, ill nem engedik az eladásra bortt csinálni belőle.
Ausztriába a "Zöld Párt" kiharcolta, hogy mivel falusi tájba illő un. magyarul "hungarikum" nêmeteül nem tudom hogy micsoda, de belement az unió, hoigy észak Steyermark, Burgenlanban Jennesdorf járás, Güssing járás, és Oberwart járás Oberwart határáig engedik termelni, és palackozni a direkttermőkből készült bort. Megkötés: amiben noah, ill izabella van azt csak úgy árusíthatják hogy " Obst wein aus Österreich" felirat. Amiben nincs azt " Wein aus Österreich" feliratttal.
Csak kimondottan 0,75 l palack (pontos nevét nem tudom) egy fêle kapsli (amivel lezárják) ês egyféle cimke, amin az eltêrés csak a termelő neve lehet. Ezt így levêdtêk. Csak ilyenben szabad árusítani.
Milyen bor?
Nem vörös, nem rozé hanem piros bor. Nincs êrlelve mint a pl. kêkfranko stb. A most szüretelt jövő ilyenkorra kifogy a készlet.
Szerintem asztali bor minőség. De még Bécsből, Tirolból is eljőnnek érte. Jellegzetes illatos "szaga" van (izabella) emlékeztet.
Szüret környêkên lehet venni un. "Sturm" nevezetűt belőle (must, ami már 5-6 napos kissé megindul. Nálunk mondják murcinak is.)
Mi az ára?
Tavasszal láttam egy osztrák Penny űjságot amiben a reklám "SoFort : 6,99-€
Karácsonyra már palackozzák, készítenek belőle " frizzante" ez is kinézetre mind egyforma.
Mi a vêlemênyem róla?
Iható szódával. De asztali bor minőség.
Az ára nem magyarországi. Kint átlagos.
Mivel nem permetezik un. "Bio" ezêrt vannak megőrülve êrte