kedves pedro870, ezt tegnap ugyan beírtam a hol nézzük meg topicba de így egyszerűbb:
A dts ( ezt onnan tudom, hogy nekem is van itthon ) kisebb tömöritéssel dolgozó digitális hang ( 6 csatorna: bal, jobb,közép, hátsó bal, hátsó jobb, független sub-bass ). A Jurassic Park miatt lett kifejlesztve, Spielbergék anyagi támogatásával ( valszínűleg nem akartak a Dolby-nak fizetni )
A Dolby Digital ugyanezt tudja ( csak ő az első ) csak nagyobb a tömörítés.Szerintem a kettő között semmi különbség nincs ( jelentős legalábbis ), van néhány dts-es DVD-m, és ugyanazokat a filmeket leteszteltem D.digitalban és dts-ben is, nem sok differencia van.
A Dolby Surround EX, az egy továbbfejlesztett Dolby Digital ( a SW:TPM miatt ) amiben az a pluszz, hogy hét csatornás, tartalmaz egy hátsó cenetert is. Elég jól szól, az USA-ban így láttam a filmet.
A THX tulajdonképpen nem hangnorma ( mint ugye a Dolby Digital az AC-3, azaz audio code 3 ), hanem egy minőségi szabvány, amely vonatkozik, hangsugárzókra, erősítőkre, processzorokra ( hang ), és újabban LaserDisc, DVD lejátszókra valamint projectorokra.
A THX-es erősítőkben vannak olyan áramkörök ( Re-EQ, Trimble Match etc. ) amelyek a mozi és a szobád közötti különbséget méltatottak áthidalni ( tér, hangzás, pozíció etc. ) és pl. a THX-es video kazetták, DVD-k jobban kell, hogy szóljanak THX-es erősítőn. Ami szerintem ( nekem komplett THX rendszerem van ) nem igaz, ugyanis a THX beállítás az fix, nem lehet hangszínt állítani, tehát ezt ritkán használom, bár az igaz, hogy a THX használata esetében azt hallod amit a DVD-re, kazettára raktak.
Régebben, amikor még a Dolby Digital nem volt forgalomban, csak a Dolby Surround ( 4 csatorna: bal, jobb, közép, mono surround ), akkor a THX 4.0-nak volt egy olyan funkciója, hogy a hátsó mono két surround sugárzó között a hangot késleltette, hogy stereo illúziót keltsen.
Most már erre nincs szükség ( tekintve, hogy a dts/D.D. hátul is sztereo ) a TXH 5.1 ( ez van a D.D. és a dts-hez kifejllesztve ) már ilyet nem tesz. Újabban már van THX-Ultra és THX-Select ezek nem tudom, hogy mik, még.
Egyébként egyszer voltam Beverly Hillsben egy THX moziban, az úgy szólt mint az Isten, tehát a THX moziknak meg kell felelni egy nagyon komoly elvárásnak.