dr. Életkopf Creative Commons License 1999.08.30 0 0 85

Kedves Glászló!

Komolyan elkeserítesz. Dühöngeni nem vagyok hajlandó, de szomorkodni a mások gondolatának körmönfont kifacsarása miatt igen.

A probléma-kérdés dilemmán túl vagyunk. Én viszont nem írtam azt, hogy a zsidókkal van probléma. Azt írtam, hogy helyzetük megítélése körül vannak fel-fellángoló viták. És ez nem baj. Az volna a demokráciában taszító, ha nem foglalkozna ilyen kérdésekkel, mint az "átkosban", amikor súlyos károkat okozva a szőnyeg alá söpörték a kérdést.

Nézz csak bele szinte bármelyik topikba, és láthatod, hogy még ebben a szűk körben is a legváltozatosabb formában kerül elő az Általad nem létezőnek ítélt kérdés. A minap már numerus clausus-t követelt itt valaki...

Próbálom tömören összefoglalni: MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK ÉS HONFITÁRSAINK EGY ADOTT CSOPORTJÁNAK HELYZETE A VITA TÉMÁJA.

Van helyzetük? Van. (Miként mindenkinek)
Vannak a helyzet megítélése körül vitapontok? Vannak.
A közhangulat idegesíti az adott csoporthoz tartozók némelyikét? Idegesíti.
Az adott csoporthoz tartozók némelyike rendre megvádolja az adott csoport tagjait? Megvádolja.
Ez a vita kihat a közéletre, a sajtóra, a szellemiségre, a gazdaságra? Kihat.

Nos, akkor miért ne lehetne erről beszélni?

Szerinted csak elgázosítottak leszármazottai illetve nácik élnek ebben az országban? Az el-nem-gázosítottak leszármazottai és a nem-nácik miért ne vitatkozhatnának erről a jelenségről (ha ez jobban tetszik, mint a kérdés vagy a probléma).

Itt van például a túlreprezentáltság. Nem tudom: igaz-e vagy sem, hiszen nálunk (nagyon helyesen) tilos a polgárokat származásuk szerint nyilvántartani. De akkor válaszolj arra, miért van az, hogy az USA-ban egy adott szint fölött egyszerűen nem létezik, hogy fekete kerüljön magas hivatalba? Colin Powell volt tudomásom szerint, aki a legnagyobbra vitte. Kimondatlanul, de nincs ennek köze valamiféle szelekcióhoz, még a csodálattal bámult USA-ban is?

Mellesleg: a túlreprezentáltságról és sem volnék hajlandó vitatkozni. Ez valóban értelmetlen, mert akár oda is vezethetne, hogy kvótákat alakítanának ki nem csak a zsidókkal, de a cigányokkal, kisebbségekkel, más vallásokkal szemben is. Ez elfogadhatatlan. De íme, ezzel máris állást foglaltam egy vitakérdésben.

PS: Furcsa magatartás egy vitában azzal felszólalni, hogy ne vitatkozzunk...
:))))