Trebitsch
1999.08.26
|
|
0 0
21
|
Kedves George,
ezeket véletlenül tudom, mivel régi mániám a fegyvertartás, és az azzal kapcsolatos törvények. Szóval: alanyi jognak szokták hívni ezt, amit lentebb leírtam, tehát hogy foglalkozása, beosztása alapján jogosult valaki arra, hogy önvédelmi maroklőfegyver (=pisztoly) vásárlására jogosító engedélyt kapjon a yardtól. Én pontatlannak, illetve eufémizmusnak tartom az "alanyi jog" elnevezést, mert nem az alany, hanem az általa viselt hivatal jogán adják. Feudális csökevény, a 115/1991. (IX. 10.) Korm. rendelet rendelkezik róla; az oldal kissé elavult, az adónyomozókat még nem találod meg közöttük.
A szolgálati fegyverre más szabályok vonatkoznak, a használatára különösen. Az önvédelmit kizárólag akkor használhatja valaki, ha életveszélyesen megtámadják 8őt vagy mást, akit meg tud védeni), a szolgálatit pedig a szolgálati törvényben meghatározott, bővebb esetekben. Nem ugyanaz.
Ráadásul, amikor a Szadesz félrebeszélt, akkor még ezt az önvédelmit se adták meg az adónyomozóknak, csak gumibot, spré, sokkoló. Nix lőfegyver, se ilyen, se olyan - az SZDSZ állításával ellentétben. |
|