Kádár Mónika Creative Commons License 1999.08.24 0 0 2133
Nem akartam belemenni a részletekbe, mert attól tartok, hogy a multiplexes srácon csattan majd az ostor és ő nem akart semmi rosszat, de rajtam keresztül az újságot támadták meg.
wing commander (aki velem ellentétben _nem_ a saját neveden kommunikálsz): Egy éve dolgozom ennél az újságnál, még Internettó korában kezdtem. Tavaly október óta vagyok az olvasói fórumok szerkesztője.
A zártkörű vetítést 1999. júniusában kezdtem el szervezni. Első lépésként felhívtam kedvenc mozimat, a Hollywood Multiplex Duna Plazat. Ott Farkas Attilával beszéltem, akit a mozi vezetőjeként kapcsoltak nekem. Vázoltam neki az elképzelést, hogy az Index internetes napilap olvasóinak zártkörű vetítést csinálnánk. Semmi akadályát nem látta, de kért tőlem egy kis időt, mert még nem tudtak semmi biztosat. Kb. egy hét múlva felhívtam és Kovács Tiborhoz küldött. Felhívtam őt is, megbeszéltünk egy találkozót június 11-re, délelőtt fél tízre. A barátommal mentem, mert féltem, hogy a műszaki adatokat nem fogom tudni megjegyezni. A srác nagyon kedves volt, körbevezetett, megmutatta mind a három szóbajöhető termet és mindent elmagyarázott. Ennek eredménye a 99. június 16-i beírásomban olvasható. Utána egyszer még beszéltünk telefonon, de nem volt újabb hír, úgyhogy végül múlt szerdán, amikor amúgy is ott voltam, beugrottam ismét Kovács Tiborhoz. Elmondta, hogy már tudják a helyárat, tudják, hogy melyik terem lesz és hogy mikor kezdődik az előadás. Valamint, hogy még nem építették be a THX-et, vagy hogyhijják azt a kütyüt, de nemsokára meglesz. Azt is mondta, hogy a jegyek árát ráérek szeptember 6-án bevinni, mert az elővétel csak 9-en kezdődik. Megint csak nem egyedül voltam, a barátommal és a lányommal.
Ezek után tűnt fel wing commander, majd kaptam Farkas Attilától egy elképesztő levelet, esküszöm, mutogatni lehetne. Azonnal felhívtam, mivel korábban megadta a mobilszámát és ő mondta el, wing commander az Intercomnál dolgozik és fejes, valamint figyelmeztetett, hogy ne cicózzak vele.
Az, hogy egy ember nem vehet tíznél több jegyet, érthető elgondolás. De az, hogy cégeknek, intézményeknek sem adnak el előadásokat, már kevésbé. A mozikkal külön szerződést írattak alá, melyben ezt megtiltják. A Duna Plazaba pedig majd ki is mennek ellenőrizni, hogy betartják-e az előírásokat.
Csak úgy eszembe jutott, hogy majd ha a mozgássérült gyerekek iskolájából szeretnék megnézni a filmet, nekik is sorba kell állniuk tízesével a jegyekért? Vagy ha egy mecénás megvenne egy előadást állami gondozottaknak? Szerintem legalább annyi buktatója van az intézkedésnek, mint előnye.
A jegyeket pedig igenis meg fogom venni, szerencsére nincs szó túl sokról, akkor is, hogy előtte éjszaka le kell táboroznom valamelyik multiplex pénztára előtt. Nem az intézkedéssel van igazán a baj, hanem, hogy az ezáltal kapott hatalomban kéjelegve, álnéven kárörvend a terjesztő vállalat egy alkalmazottja.