VITAINDÍTÓ:
32. fejezet
- Negyedik Személy Aki Nem Jób beszél. Hogy került oda, honnan jött, mit akar, nem derül ki. Ez így nagyon béna.
- "Miután ez a három ember megszünt vala felelni Jóbnak, mivel ő igaz vala önmaga előtt: / Haragra gerjede Elihu, a Barakeél fia, aki Búztól való vala, a Rám nemzetségéből. Jób ellen gerjedt föl haragja, mivel az igazabbnak tartotta magát Istennél. / De felgerjedt haragja az ő három barátja ellen is, mivelhogy nem találják vala el a feleletet, mégis kárhoztatják vala Jóbot. / Elihu azonban várakozott a Jóbbal való beszéddel, mert amazok öregebbek valának ő nála."
- Rám = Arám? Csak mert akkor nem stimmel a leszármazási fa. https://docs.google.com/drawings/d/1vfSFg8NfCsYdcPSMtsblmd3YsutDt3rgQGXW_AMs3HU/edit?usp=sharing
- "Igen ügyeltem reátok és ímé, Jóbot egyikőtök sem cáfolá meg, sem beszédére meg nem felelt. / Ne mondjátok azt: Bölcseségre találtunk, Isten győzheti meg őt és nem ember!" - itt eléggé elveszi az apologisták egy fő terelését, hát nem?
- btw, az megvolt hogy apológia = bocsánatkérés => teli van hibákkal a Biblia?
- "én hizelkedni nem tudok; könnyen elszólíthatna engem a teremtőm! / No azért halld meg csak Jób az én szavaimat, és vedd füledbe minden beszédemet!"
- "Az Istennek lelke teremtett engem, és a Mindenhatónak lehellete adott nékem életet. / Ha tudsz, cáfolj meg; készülj fel ellenem és állj elő!" - a második sor itt az első sorra vonatkozik? Mert akkor ez a bizonyítási kényszer megfordításáéra tett kísérlet, ami sárgalap, vagy rögtön piros.
- "Csak az imént mondtad fülem hallatára, hallottam a beszédnek hangját: / Tiszta vagyok, fogyatkozás nélkül: mocsoktalan vagyok, bűn nincsen bennem. / Ímé, vádakat talál ki ellenem, ellenségének tart engem!"
- "Miért perelsz vele? Azért, hogy egyetlen beszédedre sem felelt? / Hiszen szól az Isten egyszer vagy kétszer is, de nem ügyelnek rá! / Álomban, éjjeli látomásban" - na elmész te a fenébe.
- "És lelke közelget a sírhoz, s élete a halál angyalaihoz." - oh, szóval abból több is van.
- "Figyelj Jób, és hallgass meg engem; hallgass, hadd szóljak én! / Ha van mit mondanod, cáfolj meg; szólj, mert igen szeretném a te igazságodat." - akkor eddig 2 fejezetet pazaroltunk a semmire.
- "Mert Jób azt mondá: Igaz vagyok, de Isten megtagadja igazságomat. ... Azért, ti tudós emberek, hallgassatok meg engem! Távol legyen Istentől a gonoszság, és a Mindenhatótól az álnokság!" - De lehet-é baj a városban, ha nem az Úr szerzé azt?
- "Ha csak ő magára volna gondja, lelkét és lehellését magához vonná:"
- "Vajjon, aki gyűlöli az igazságot, kormányozhat-é?" - igen, lásd a Viktátort.
- "Megrontja a hatalmasokat vizsgálat nélkül, és másokat állít helyökbe." - nincs ezzel némi gond, hm? Aki erős lesz, azt Féltékenység elpusztítja? Csak mert az illető erős? Gyáva, tetű alak, haladásellenes fantazmagória.
- "Ha ő nyugalmat ád, ki kárhoztatja őt?" - akinek esze van, normális erkölcsi értékrendje, stb.?
- "Óh, bárcsak megpróbáltatnék Jób mind végiglen, amiért úgy felel, mint az álnok emberek! / Mert vétkét gonoszsággal tetézi, csapkod közöttünk, és Isten ellen szószátyárkodik." - már tisztáztuk, hogy Jób káromolta Istent, így a könyv ezen része teljesen fölösleges már.
- "Azt gondolod-é igaznak, ha így szólsz: Az én igazságom nagyobb, mint Istené? / Hogyha ezt mondod: Mi hasznod belőle? Mivel várhatok többet, mintha vétkezném?" - jó kérdések, nem?
- "Hogyha vétkezel, mit tehetsz ellene; ha megsokasítod bűneidet, mit ártasz néki? / Ha igaz vagy, mit adsz néki, avagy mit kap a te kezedből?" - akkor minek a rendszer? Ha érdektelen számára a világ, miért foglalkozik vele Herr Gott?
- "Most pedig, mivel nem büntet haragja, és nem figyelmez a nagy álnokságra: / Azért tátja fel Jób hívságra a száját, és szaporítja a szót értelem nélkül." - azaz további lesújtást sürget Jóbra. Hát nem ilyen egy jó barát?
35. fejezet vége