0101013 Creative Commons License 2020.10.18 0 0 31

VITAINDÍTÓ:

26. fejezet

- Jób beszél

- "Bezzeg jól segítettél a tehetetlenen, meggyámolítottad az erőtelen kart! / Bezzeg jó tanácsot adtál a tudatlannak, és sok értelmet tanusítottál!"

- "és eltakaratlan a holtak országa." - azaz nincs menny és pokol, jutalom és büntetés. EGY KÖZÖS túlvilág van.

- "Ő terjeszti ki északot az üresség fölé és függeszti föl a földet a semmiség fölé." - az űr nem semmi, az űrben nincs fent és lent, a Föld nincs felfüggesztve semmire. Tehát ez a mondat hülyeség.

- "Ő köti össze felhőibe a vizeket úgy, hogy a felhő alattok meg nem hasad." - itt azt mondja, a felhők szó szerint zsákok, az eső meg akkor esik, ha annyira teletömik őket a manók vízzel, hogy szétrepednek.

- "Az egek oszlopai" - okkké...

- "Él az Isten, aki az én igazamat elfordította, és a Mindenható, aki keserűséggel illette az én lelkemet," - ami él, meg is halhat. Mindenható pedig definició szerint lehetetlen lenni.

- "Hogy mindaddig, amíg az én lelkem én bennem van, és az Istennek lehellete van az én orromban;" - lélek = levegő. Tehát nincs lélek, az ógörög pneuma. Csak levegő van.

- "Mert micsoda reménysége lehet a képmutatónak, hogy telhetetlenkedett, ha az Isten mégis elragadja az ő lelkét? / Meghallja-é kiáltását az Isten, ha eljő a nyomorúság reá?" - érdektelen. Sokkal izgalmasabb, hogy Jóbra, az igazhitűre is eljött a nyomorúság, és az ő kiáltására is tojik Mr. Isten!

- "Megtanítlak benneteket Isten dolgaira; amik a Mindenhatónál vannak, nem titkolom el. / Ímé, ti is mindnyájan látjátok: miért van hát, hogy hiábavalósággal hivalkodtok?!" - csak nem átmegyünk az "az mind te vagy, de én mi vagyok" területére?

- "Ez a gonosz embernek osztályrésze Istentől, és a kegyetlenek öröksége a Mindenhatótól, amelyet elvesznek: / Ha megsokasulnak is az ő fiai, a kardnak sokasulnak meg, és az ő magzatai nem lakhatnak jól kenyérrel sem." - ez ha úgy akarom, haladásellenes tétel.

- "Határt vet az ember a setétségnek, és átkutatja egészen és végig a homálynak és a halál árnyékának kövét. ... De a bölcseség hol található, és az értelemnek hol van a helye?" - azaz a Túlvilág szó szerint a lábunk alatt van, a Föld pedig lapos. Btw, ez komolyan bedobta a strawmant, hogy a bölcsességet esetleg bányásszák?

- "[A bölcsesség] Színaranyért meg nem szerezhető, ára ezüsttel meg nem fizethető." - eleve problémás, hogy a vallásos meséket bölcsességgel azonosítja, de másfelől azt hiszi, az iskola ingyen van?

- "Isten tudja annak útját, ő ismeri annak helyét. / Mert ő ellát a föld határira" - mert a Föld lapos.

28. fejezet vége.