VITAINDÍTÓ:
21. fejezet:
- Jób beszél
- "Jól hallgassátok meg az én beszédemet, és legyen ez a ti vigasztalástok helyett."
- "Avagy én embernek panaszolkodom-é?"
- "Mi az oka, hogy a gonoszok élnek, vénséget érnek, sőt még meg is gyarapodnak? ... Noha azt mondják Istennek: Távozzál el tőlünk, mert a te utaidnak tudásában nem gyönyörködünk! ... Mindazáltal az ő javok nincsen hatalmukban, azért a gonoszok tanácsa távol legyen tőlem!" = Mr. Isten nem létezik, de attól még hiszek benne.
- "Isten az ő fiai számára tartja fenn annak büntetését."
- "Ez meghal az ő teljes boldogságában, egészen megelégedetten és nyugodtan; ... Amaz elkeseredett lélekkel hal meg, mert nem élhetett a jóval. / Együtt feküsznek a porban, és féreg lepi őket."
22. fejezet:
- Első Barát beszél
- "Az Istennek használ-é az ember? Sőt önmagának használ az okos!" + "Avagy nem sok-é a te gonoszságod, és nem véghetetlen-é a te hamisságod?" - ez az egész eléggé összefüggéstelenné vált...
- "Hiszen zálogot vettél a te atyádfiától méltatlanul, és a szegényeket mezítelenekké tetted. / Az eltikkadtnak vizet sem adtál inni, és az éhezőtől megtagadtad a kenyeret. ... Az özvegyeket üres kézzel bocsátottad el, és az árváknak karjai eltörettek. / Azért vett körül téged a veszedelem, és rettegtet téged hirtelen való rettegés;"
- "Hát nem olyan magas-é Isten, mint az egek?" - merthogy a Föld lapos, és az ég egy szilárd kupola
- "Ha megtérsz a Mindenhatóhoz, megépíttetel, és az álnokságot távol űzöd a te sátorodtól." - na ez se figyel mit mond Jób...
23. fejezet
- Jób beszél
- "Oh ha tudnám, hogy megtalálom őt, elmennék szinte az ő székéig. ... Ott egy igaz perelne ő vele; azért megszabadulhatnék birámtól örökre!"
- "Ámde kelet felé megyek és nincsen ő, nyugot felé és nem veszem őt észre. / Bal kéz felől cselekszik, de meg nem foghatom; jobb kéz felől rejtőzködik és nem láthatom. / De ő jól tudja az én utamat. Ha megvizsgálna engem, úgy kerülnék ki, mint az arany."
- "Ő azonban megmarad egy mellett. Kicsoda téríthetné el őt? És amit megkiván lelke, azt meg is teszi." - azaz Herr Gott egy kiszámíthatatlan önkényúr, a "törvény"eivel nem érdemes törődni, egyáltalán nem érdemes vele törődni, mert egy kiszámíthatatlan önkényúr
- "Miért is nem titkolja el a Mindenható az ő büntetésének idejét, és miért is nem látják meg az őt ismerők az ő ítéletének napjait?! / A határokat odább tolják, a nyájat elrabolják és legeltetik." - a gond az itt, hogy ilyen körülmények a Babilóniai Fogság környékén leledzettek a sztoriban. Jób karakterét viszont az írók a mesebeli birodalmak felemelkedésének idejére rakták, konkrétan a 12 Pátriárka egyikének fiáról lenne szó. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy felmerül, honnan volt háza, mert akkor első körben a Kivonulás idejére kellene tennünk, aki viszont Kivonult, az mind megdöglött sátorban, a Kóválygás 40 éve során. Szóval jó kis ellentmondást találtunk.
- "Magasra emelkednek, egy kevés idő és már nincsenek! Alásülylyednek, mint akárki és elenyésznek; és levágattatnak, mint a búzakalász. / Avagy nem így van-é? Ki hazudtolhatna meg engem, és tehetné semmivé beszédemet?"
25. fejezet
- Második Barát beszél:
- "Hatalom és fenség az övé, aki békességet szerez az ő magasságaiban. ... Hogy-hogy lehetne igaz a halandó Isten előtt, hogyan lehetne tiszta, aki asszonytól született? ... Mennyivel kevésbé a halandó, aki féreg, és az embernek fia, aki hernyó."
Asszem az író kezd kifogyni az ötletekből. Nem csak nem mond újat, de a fejezetek is egyre rövidebbek, ez már csak 6 sor volt.