0101013 Creative Commons License 2020.10.17 0 0 29

VITAINDÍTÓ:

18. fejezet:

- Második Barát beszél

- "Mikor akartok a beszédnek véget vetni? ... a gonoszok világa kialuszik, és nem fénylik az ő tüzöknek szikrája. / A világosság elsötétedik az ő sátorában, szövétneke kialszik felette." - ti.: hogy Jób megszívta, önmagáért beszél: Jób bűnös Barát #2 szerint.

19. fejezet:

- Jób válaszol

- "Meddig búsítjátok még a lelkemet, és kínoztok engem beszéddel?" = Nincs igazad.

- "Ímé, kiáltozom az erőszak miatt, de meg nem hallgattatom, segélyért kiáltok, de nincsen igazság. ... Felgerjesztette haragját ellenem, és úgy bánt velem, mint ellenségeivel."

- "Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll." - ti., hiszi hogy Isten végül megbocsát neki, bármi is a baja

20. fejezet:

- Harmadik Barát beszél

- "Az istentelenek vígassága rövid ideig tartó, és a képmutató öröme egy szempillantásig való? ... A szem, amely rá ragyogott, nem látja többé, és az ő helye sem törődik már vele." - azaz aki nem hisz Mr. Istenben, annak nem létezik Mr. Isten. Ami tök ugyanaz, mintha Mr. Isten egyáltalán nem létezne, ugyebár!

- "Ha édes az ő szájában a gonoszság, és elrejti azt az ő nyelve alá; / És kedvez annak és ki nem veti azt, hanem ott tartogatja ínyei között: / Az ő étke elváltozik az ő gyomrában, vipera mérgévé lesz a belében. / Gazdagságot nyelt el, de kihányja azt, az ő hasából kiűzi azt az Isten." = Áh, tutira hazudsz, Jób!