kesztyűskéz Creative Commons License 1999.08.24 0 0 2122
Kedves ds9,

Nagyon szép, amit a nosztalgiáról írtál, de van itt más is szerintem.

Más korban élünk, mint húsz évvel ezelőtt. Már megszokott az a műfaj, (űrmese) amit annak idején az SW teremtett... És megszokottá váltak azok a filmtrükkök, látványelmek is, amikben korszakalkotó volt az eredeti film...
Ebben a szituban Lucasnak nem sok választása van, ha folytatni akarja az eredeti vonalat... Ha autentikus akar maradni, nem rakhat le új mérföldkövet a filmgyártás történetében... nem készülhet más műfajban a film, mint elődei. De már nem lehet korszakalkotó a vizuális effektek, filmtrükkök területén sem, legfeljebb csak újító.
Az új trilógia tehát folytat valamit, és nem újat mutat! Ellentétben az előzővel. (Más kérdés persze maga a filmkészítés technikája , mert úgy tudom, abban korszakalkotó).

De le merek írni még valami mást is.
A mai tizenévesek sem olyanok, mint húsz évvel ezelőt. A mai gyerekek már a modern mesékhez szoktak, amik nem messze-messze, egyszer-volt, hol nem volt világokban játszódnak, hanem a valósághoz közel... A ma tálalt mesék ijesztően realisztikusak, fantázia- rombolók, gyors fogyaszthatóságuk miatt egyszerűek, és nem igényelnek hosszú kalandozást a gondolatok és álmok világában. Ami az SW generációjában a gyermekkori mesék által "programozva" volt, ma már nem teljesen úgy van...
Hiszek a gyermeki fantáziában, de az áttételek csak úgy működnek, ha dolgoztatják őket. Ha "valós " mesékre kondícionálták a gyerekeket, máshogy veszik az adást, mint én, mondjuk 20 évvel ezelőtt... Mindenesetre én is kíváncsi lennék egy 12-14 éves srác véleményére...

Azt gondolom, hogy a TPM éppen azzal adhat újat a gyerekeknek, hogy visszavezeti őket
seholországba, a tiszta fantázia világába. Számomra leginkább ettől értékes ez a film.