0101013 Creative Commons License 2020.10.15 -1 0 26

Nem kell időutazni egy könyvelési mérleg visszabillentéséhez.

Jóbnak keletkezett egy nagy kimenő tétele.

Ha Jóbnak keletkezne egy nagy bejövő tétele, pl. a gyerekei helyett újak születnének, akkor a mérleg visszabillen, és gond letudva.

VITAINDÍTÓ:

- Második Barát szól

- "Meddig szólasz még efféléket, és lesz a te szádnak beszéde sebes szél?Elforgatja-é Isten az ítéletet, avagy a Mindenható elforgatja-é az igazságot?" - avagy 'miért hazudozod hogy nem vétkeztél' - hát nem olyan mintha tökre nem létezne Mr. Isten?

- "Ha a te fiaid vétkeztek ellene, úgy az ő gonoszságuk miatt vetette el őket." - esetleg az állatokra azért lett lesújtva, mert ateisták voltak, vagy valami

9. fejezet, Jób válaszol:

- "Igaz, jól tudom, hogy így van; hogyan is lehetne igaz a halandó ember Istennél? / Ha perelni akarna ő vele, ezer közül egy sem felelhetne meg néki. … hatalmas erejű: ki szegülhetne ellene, hogy épségben maradjon?" - aki erősebb, annak van igaza? Hát szerintem meg nem.

- "Aki hegyeket mozdít tova, hogy észre se veszik, és megfordítja őket haragjában." - LOOOOL

- "Aki kirengeti helyéből a földet, úgy hogy oszlopai megrepedeznek." - a Föld lapos, és oszlopokon áll

- "Aki szól a napnak és az fel nem kél, és bepecsételi a csillagokat." - elképesztő geocentrikus kozmológia, amiben a csillagok a LAPOS Földre boruló kupola résein világítanak be...

- "Aki egymaga feszítette ki az egeket," - mint eg sátorponyvát. Mert a Bibliában a Föld lapos.

- "Ímé, ha elragad valamit, ki akadályozza meg; ki mondhatja néki: Mit cselekszel?" - Mr. Istennek akkor szabad lopni? Milyen alapon? Mert erősebb? Anyád!

- "Ha igaznak mondanám magamat, a szájam kárhoztatna engem; ha ártatlannak: bűnössé tenne engemet. / Ártatlan vagyok, nem törődöm lelkemmel, útálom az életemet. … Megborzadok az én mindenféle fájdalmamtól; tudom, hogy nem találsz bűntelennek engem. / Rossz ember vagyok én! Minek fárasszam hát magamat hiába?" - mondá Jób

- "A föld a gonosz kezébe adatik, aki az ő biráinak arcát elfedezi. Nem így van? Kicsoda hát ő?" - jogos kérdés

- "Mert nem ember ő, mint én, hogy néki megfelelhetnék, és együtt pörbe állanánk." - de akkor minek a parancsolatok? És ha a parancsolatok nem meghatározóak, minek törődnénk az egész imádás-dologgal? Miért vennénk tudomást Mr. Istenről még ha létezne is?

- "Jól tudod te azt, hogy én nem vagyok gonosz, még sincs, aki kezedből kiszabadítson! / Kezeid formáltak engem és készítének engem egészen köröskörül, és mégis megrontasz engem?!" - na, vádaskodásunk már van. Ez számít? "Ha istentelen vagyok, jaj nékem; ha igaz vagyok, sem emelem föl fejemet, eltelve gyalázattal, de tekints nyomorúságomra!" - oké, kontextusban talán nem.

- "Miért is hoztál ki engem anyámnak méhéből? Vajha meghaltam volna, és szem nem látott volna engem! / Lettem volna, mintha nem is voltam volna; anyámnak méhéből sírba vittek volna!"- viszont EZ már szerintem káromlás. Azaz történet vége, Sátánnak volt igaza, Jób selejtes!

10. fejezet vége.

Előzmény: pk1 (25)