ds9 Creative Commons License 1999.08.19 0 0 2085
Nagyon régen, még Májusban írtam erről amikor is az USA-ban láttam a filmet, el kell mondanom neked, hogy a 21 termes mozi IMAX terme volt, tehát nagyon-nagy vásznas és ültünk benne vagy 25-en, igaz d.e. 11 óra volt 36 fok és Orlandoban, ahol gondolom ezidőben a népség ( katonaság ) nagy része a parkokban ( Universal, Disney, SeaWorld etc. ) múlatta az időt.
Ennek ellenére ez a bemutató után 8 nappal volt és a második héten a film hozott 86 millió dollárt, ezen a napon 7,72 milliót, tehát más mozikban ( főleg inkább d.u. ) azért kellett, hogy legyenek.
Ezt csak azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy azért mert egy moziban kevesen vannak attól még lehet, hogy máshol nem.

A másik ( vagyis hát a fődolog, csak kicsinyt elkalandoztam ) maga a történet, lehet búslakodni azon, hogy ez az új film nem olyan mint az előző 3, hogy gyengék a szövegek, de én úgy vagyok vele mint Pelikán et. ( nem az APEH-os ) a "Tanú"-ban, " kicsi, savanyú, de a mienk ".
Jó nem ennyire rossz a helyzet, de kicsit ilyen.
Tizenvalahány évvel az utolsó film után ez a George Lucas vette a bátorságot, ahhoz, hogy hozzányúljon a SW-hoz megint ( nem kevés bátorság kellett hozzá és a reakciók is azt bizonyítják, hogy kellett hozzá).
Én ezt úgy érzem sokan úgy vannak ezzel mint én , az egyik kedvenc soul zenekarom esetével ( Earth Wind and Fire ) akik miután visszatértek egyre szarabb dolgokat csináltak/nak.
Vagyunk azzal is jónéhányan, hogy úgy gondoljuk, hogy kedvenc zenekarunk, szinészünk, írónk ( etc.) újabb és újabb működésekor úgy érezzük, hogy az előző sokkal jobb volt és az idő előrehaladtával ez az érzés egyre nő.

Szerintem ebben a filmben a kor mint faktor nagyon erősen benne van, sokan vagyunk akik tizenévesek vagy kevesebbek voltunk ( én 10 ) amikor a SW bejött hozzánk, ez a világ nekünk az ifjúságunk talán most is egy picit.
Mi azt vártuk, hogy ez ugyanolyan lesz, de nem. Ha belegondolsz a gyerekkorodban neked ízlő ételek újboli elfogyasztása nem mindig okoz felnőttfejjel ugyanolyan élvezetet.
Ezzel is valahogy így vagyunk sokan.
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a filmet láttam 5x moziban , megvan itthon videon ( jó minőségben ) és sok időm van ( talán túl sok ) és gondolkodom ( ezen is ) sokat.
Szerintem sokan nem ezt vártátok ettől a filmtől és ez lehet, hogy természetes is. Felnőttünk. Sajnos. És most a kákán is csomót keresünk.

Mert nem szabad elvonatkoztatni attól , hogy ez egy mese, lehet, hogy nem egy kelta monda ( vagy brit ), de mind az Excalibur legendában itt is a kis ( egyébként esélytelen ) srác nyeri a pod-race-t ( ott húzza ki a kardot a kőből ).
Ez egy olyan mese, amiben vannak jók és rosszak ( szürkék, köztesek nemigen ), a rosszak könnyen modellezhetők: hatalomvágyók, kapzsiak, gonoszak etc. és a jóknak is megvannak a sajátos tulajdonságaik.
Nem egy bonyolult valami, de nem is törekszik többre.
Szerintem ( bár nagy SW rajongó vagyok, de reális ) az egész dolog az elejétől kezdve egy kicsit túl van dimenzionálva ( a 70-es évektől kezdve ) és ez a film meg nagyon komolyan túl lett lihegve ( nem feltétlen a LucasFilm részéről, hanem inkább a rajongók által ).
Itt győzni nem lehet, ahogy a mondás is tartja ( kiskorúak most menjenek át a www.disney.com-ra ) " Nem lehet kurvának is lenni és szűznek is maradni ".

Szerintem ez egy ilyen dolog. Az egész film szerintem igenis a technikáról szól ( egyébiránt ): szóljon mint az állat, legyenek benne fasza űrhajók, furcsa lények, lövöldezzenek lézerrel sokat és kardozzanak fényszablyával és ne keveset :).
Lehet, hogy ez egy kicsit gyerekes, de hát ez egy mese, nem egy ábrázoló geometriai feladatgyűjtemény vagy a ( általam nagyon nagyra tartott ) " Schindler listája ".

Mégegyszer: mese, bugyuta, nem mindig konzekvens, de hát az első három rész sem volr egy Alapítvány trilógia ( ég és föld, vagy Alapítvány és Föld, kinek mi tetszik jobban :).
Egyébként én nagyon hálás vagyok George Lucasnak, a mostani filmért azért, mert látom azt, hogy ( mint az elején említettem ) vette a bátorságot, hogy akár lerombolja a saját nimbuszát ( remélem nem így lesz ) és nem utolsósorban csinált nekem ( nekünk ?) egy olyan filmet amiben, ha elkezdenek lézerkarddal harcolni a hátamon futkároz a hideg és végre volt ( megint ) egy olyan film ami az elejétől a végéig azon a színvonalon amit vártam elszórakoztatott ( nem is egyszer és remélem fog is még ).

És még valamiért hálás vagyok neki és pedig azért, hogy 1979-ben megmutatott nekem egy olyan világot amit addig nem láttam és az érdeklődésemet a sci-fi felé fordította ( akkor még azt hittem, hogy a SW az ) és elkezdtem olvasni a SW:ANH hatására, Asimovot, C.Clarke-ot, Lem-et, Hoyle-t stb. és ez sem semmi, hogy mennyire meg tudta változtatni az ember ( akkor, emberke ) világnézetét egy film ( nem csak az enyémet úgy sejtem ).

"Dicsérni jöttem Cézárt, nem temetni "- mondhatnám és ez így is van, én sokat kaptam ettől a filmtől is és az előző háromtól szintúgy és nem akarom sem egymáshoz sem máshoz hasonlítani ( jöttek is többen másik kedvencem a Matrix és a SW:TPM összehasonlításával, minek ez ??!! ).

Ami most jutott eszembe ( miközben ezt a - sorry - kissé hosszú monológot nyomom ), hogy mivel eddig csak néhányan ( na jó, nem sokan ) látták a filmet idehaza és a nyelvi problémák miatt igazán majd csak a bemutató után lehet arra visszatérni amire most gondolok, tehát kérdezzünk már meg egy GYEREKET ( !!!! ) a magyar bemutató után, hogy hogy tetszett neki, ő mit mond és ne a 20/30 éves formánkkal próbáljunk nosztalgiázni, hogy AZ ( nem NEO ) milyen jó volt és EZ miért nem.

Talán nem lenne hüleség.