Kedves Varázsos Barát!
Először is köszönöm a nevemre vonatkozó dícséretet. Másodszor: IGEN, így képzeltem egy vitafórumot – a dologhoz tartozik, hogy először írtam ilyesmi helyre – ember ír, rendesen elolvassák és válaszolnak. Nos.
Lehet, hogy elnyomtam az egeret, annak a srácnak a leveléhez akartam hozzáfűzni (igazad van, nem reagálni rá), aki szintén Írországban látta a filmet. Innen jött a nézőszámlálás, ami tényleg nem jellemez egy filmet, kivéve, ha ilyen profitorientált alkotásról van szó.
Mondavilági "mélységek". Igenis felróható, ha nem bukik(?) odáig. A meséknek is vannak szabályaik, amit úgy gondolom az első háromként látott részben betartottak. Ha meg tudod szerezni, ajánlom figyelmedbe a kortárs (azt hiszem Ifjúsági Magazin?) Tyijűű-baing! című sorozatát, ahol az első részben sárga földig lehordja a szerző a Csillagok háborúját, majd az olvasói levelekkel szembesülve rájön, hogy a film egy modern mese, semmivel sem kevesebb akár a Grimm testvérek összegyűjtött történeteinél. Ergo úgy gondolom, hogy valamiféle alázattal kellett volna viseltetni a mesehagyományok iránt, nem pedig mesterségesen heroizált alakokat kitalálni. Kicsit sok van belőlük ebben a két órában és agyonnyomják egymást. Nekem olyan alakok kellenek, akik az én képzeletemben válnak hősökké, nem belémsulykolják a kiválóságukat.
Jar-Jar tetszett nekem legkevésbé. Kísértetiesen hasonlít a Disney rajzfilmek kötelező jajdearanyosbutuska figuráira, akiket nem nagyon csípek.
A kilencéves Anakin szemére nem gyerekes, hanem erőltetetten felnőttes kijelentéseit vetettem.
Ezt a midi-chlorian témát nem nagyon fogom, szakértelem hiányában. De abban biztos vagyok, hogy a kelta mondavilág mélyebb és régebbi és számomra autentikusabb (a meseelemek ellenére vagy talán éppen ezek miatt), mint a Biblia.
Én úgy értelmeztem, hogy a gonosz harcmodorához "tartozik" az elrekesztés, tehát, ha csak felhasználja a lehetőséget, akkor is, mintha ő tette volna.
Qui-gon meditálásával semmi bajom, az tetszik igazán. Egy jedi-lovag így cselekszik. A meditálás hiányát pedig nem érzem kis emberi "feature"-nek, szerintem egyszerű következetlenség.
Mindent összevetve, úgy gondolom, hogy túl sokat akartak markolni ezzel a filmmel a "kellékek dobozából", de kicsorgott az ujjaik közül. Kevesebb több lett volna.