0101013 Creative Commons License 2020.10.10 0 0 12

VITAINDÍTÓ:

No, akkor a Prédikátor Könyve. Hiába no, sok "könyv" (inkább irat) van a Bibliában...

- a tartalomjegyzékben egyszerűen "A Prédikátor Könyve", belül viszont már "A prédikátor Salamon könyve".

- "A prédikátornak, Dávid fiának, Jeruzsálem királyának beszédei." - ez lehetne egyértelmű, de láttuk, hogy "Dávid fia"-nak számít az ÖSSZES király a Bibliában, szóval mégsem. Különben is egyszerűbb lett volna a konkrét nevén nevezni. Ezek után azt tippelem egyik királyé sem, ez afféle általános útmutató akarhatott akár lenni általában az Árja Faj királyainak

- "Felette nagy hiábavalóság, azt mondja a prédikátor; felette nagy hiábavalóság! Minden hiábavalóság!" - most ki a narrátor, ki a beszélő, meg mirt kell az olvasót összezavarni.

- "Ami volt, ugyanaz, ami ezután is lesz, és ami történt, ugyanaz, ami ezután is történik; és semmi nincs új dolog a nap alatt." - nihilizmus? Sztoicizmus? Mindenesetre elég fura.

- "Én prédikátor, királya voltam Izráelnek Jeruzsálemben." - ez mind szép és jó lenne, de egy királyt se tudok a Bibliából, aki Jeruzsálemben, tehát Júda területén uralkodott volna, egyúttal Izráel felett (is), aztán ex-király lett volna. Ez vmi fikciós szamárság tehát.

- "Láttam minden dolgokat, melyek lesznek a nap alatt, és ímé minden csak hiábavalóság, és a léleknek gyötrelme! ... Adtam annakfelette az én elmémet a bölcseségnek tudására, és az esztelenségnek és bolondságnak megtudására. Megtudtam, hogy ez is a lélek gyötrelme." - ez nem úgy hangzik mintha Mr. Prédikátor nagyon hinne Mr. Istenben, vagy bárkit annak hitére akarna irányítani.

- "Azért gyűlöltem az életet; mert gonosznak látszék nékem a dolog, ami történik a nap alatt; mert mindez hiábavalóság, és a léleknek gyötrelme!" - súlyos depresszió, ami öngyilkos gondolatokká nőtt.

- "Azért úgy láttam, hogy semmi sincs jobb, mint hogy az ember örvendezzen az ő dolgaiban, mivelhogy ez az ő része e világban: mert ki hozhatja őt vissza, hogy lássa, mi lesz ő utána?"

(Préd.3.22.)