Még egy dologgal kapcsolatban szeretnék említést tenni (és emellett reakciókat várni) az "Aki 2020."
kapcsán. Ez pedig nem más, mint az a tény, hogy számomra ez az Aki (egyebek mellett) úgy vonul be
a tornák történetébe, hogy - a "pihenő" két Yokozuna és az oyakatája által "büntetett" Abi mellett még
további nyolc (Endo, Terunofuji, Yutakayama, Kiribayama, Chiotairyu, Kotoshogiku, Ishiura, Kyokutasei)
került rövidebb - hosszabb időre, sőt többjük a verseny végeztéig) a sérültek "kispadja" - ra, és ez - az
év elmúlt, korábbi nagy tornáival összevetve is párját ritkítóan magas eredmény.
Ugyanez a July (ex Nagoya) Basho-n úgy alakult, hogy a teljesen azonos tételnek számító két Yokozuna és Abi mellett, mindösszesen hárman (Takakeisho, Kotonowaka és Kotoyuki) kerültek hasonló sorsra, a márciusi Haru Basho alkalmával ugyancsak hárman (Takayasu, Tsurugisho és Chiyomaru), és valamint
a januári Hatsu alkalmával pedig a hasonlóképpen "téli pihenőszünet" - re vonult két Yokozuna mellett mindösszesen ketten (Kotoyuki és Meisei) kerültek ugyanilyen helyzetbe. Azaz megállapíthatjuk, hogy
2020 eddigi első három nagy tornáján együttvéve nyolcan (3 + 3 + 2) kerültek sérülés miatt kényszer-pihenőre, mint éppen most legutoljára, a szeptemberi tornán. Ez nyilván nem lehet a véletlen műve.
Ugyanezt - kíváncsiságból - megnéztem a Juryo osztály esetében is. Ott az Aki folyamán három esetet (Azumaryu, Kizakumi, Fujiazuma) találtam, míg az év első három (Hatsu, Haru és July) tornáján együtt-véve (a tartósan sérült Tomokaze-t és a visszavonult Tochiozan-t leszámítva) 1 + 0 + 0, összesen egy
ilyen sérüléses visszalépés-eset volt, ami bár sokkal kisebb mértékű, ám még meredekebb eredményt
mutat. És emellett nem néztem után a z alsóbb (Ms, Sd, Jd, Jk) társaságokban található adatoknak, de
van egy olyan érzésem, hogy e tekintetben nem lenne lényegesen eltérő a végeredmény a két felsőbb osztályában tapasztalhatóknál. Vajon mi lehet ennek a jelenségnek az oka ?