Hát nekiláttam...
Hideg, reggeli gépi szüret.
15,2°C must hőfok.
A mustmérési anomáliákról pár szó melyekkel találkoztam.
Hőmérséklet kompenzációs refraktométer deszt. vizes kalibráció után 15 KMW° fölött egy kicsivel, 17,5 Brix.
Mustfokolóval 16 MM°
Eddig OK mert tavaly is volt ilyen különbség a Zweigeltnél a két mérési mód között.
Elő a kisléptékű sűrűségmérőt ami 1,077 g/l-t mutatott. Kompenzálva az alacsonyabb hőmérséklettel 182-185 g/l cukortartalom jött ki. És ha ezt visszaváltom Mustfokra akkor az 17,5 MM
Vagy pedig a táblázat sz@r amit használok? http://budavill.hu/leirasok/mustbolalkohol.pdf
Egy másik átváltó szerint viszont 15,3KMW/17,5Brix ad 188 g/l cukrot.
Ha jól emlékszem valamelyik kolléga a mustfokoló eredményéhez kalibrálta a refraktométerét...
Csak annyiból lenne fontos, hogy a fehér bort nem szeretném annyira alkoholosnak mint a vöröset és a szüretet is ehhez lehetne állítani. Vagy nem lehet a próbaszüretet elmismásolni...