gombászok Creative Commons License 2020.09.26 0 0 1189

Kisüzemi (családi)borkészítésünk technológiája:

 

- bogyózás: léc keret a malterosládára, rajta 20x20mm-s horganyzott drótháló, ezen megdörzsölve a fürtöket 10 kg/10 másodperc a teljesítménye

- Zúzó: kézi tekerésű, gyári zúzó, 200 literes szüretelőkádra rakva

- Préselés: kerepes prés, gyári, a bogyó héj,cafatok és a magok megfogása érdekében két tápos zsákot teszünk az üres kosárba, és abba szedjük a zúzalékot

- Must ülepítése: 120 literes műanyag hordó alsó felébe csap illesztve, abba öntögetjük a présből kifolyó mustot. A csapra 20 mm-s bortömlőt húzunk, ezen csorog le a pincébe a nedű, rögtön az erjesztő tartályokba, kb. félórás ülepítés után. A csap szintje alatt marad kb. 4-5 liter zacc, megy a törkölyre.

- Erjesztés saválló söröshordókban, üvegballonokban, érlelés részben fahordókban.

- Héjon erjesztés műanyag cefrés hordókban, leszorító ráccsal.

 

Múlt évben volt az első próba, finomak és nagyon fogyósak voltak. Idén 15 mázsa az alapanyag(vásárolt gyöngyösi szőlő), Zenit, Zweigelt, Kékfrankos, Othello)

Fehér, rosé és vörösborok készülnek, gyengén préselt, a törköly és a borseprő főzdébe megy.