Andras,
"Nem ertem miert baj az, ha valaki palcikaval eszik es tatamin alszik? Csak azert mert magyar? Talan Deshimaru mester mondta, hogy "ha megvaltozik a forma, megvaltozik a tudat is". A karate gi-t sem poenbol vesszuk fol. Probalt mar valaki utcai ruhaban gyakorolni? Egesz mas erzes! Mas a forma, mas a tudat. Vallasi szertartasok soran sem veletlen az a sok hokusz-pokusz, amit egy hitetlen ember csak kinevet, de a hivoknek valoszinuleg sokat jelent."
Kicsit sajnalom mar, hogy megemlitettem a "kulsosegek" szot, es ezek kozul kettot megneveztem. A budo szamomra celszeruseget is jelent, nemcsak a dojo-ban, hanem az azon kivuli eletben is. Ha valakinek hisz benne, hogy attol fejlodik, hogy tatamin alszik, es palcikaval eszi a rizst, am tegye.
"Szerintem is szukseges volna a szellemi hatter oktatasa is, de:
1. Az oktato reszerol sokkal nagyobb tapasztalat es jartassag a keleti kulturaban kellene hozza, es azt konyvekbol nem lehet elsajatitani."
Ez igaz, de nem mindenkinek adatik meg, hogy hosszabb ideig japan mesterektol tanuljon, esetleg Japanban eljen par evet. Ami tudast az ember osszeszed, azt kell tovabbadnia. A konyvek tenyleg nem lehetnek onmagukban elegek ehhez, de segithetik az embert. Ha valaki harcmuveszetet tanit, akkor kell, hogy a szellemi fejlodest is biztositsa a tanitvanyainak, hiszen ettol lesz valami harcmuveszet. Kulonben akar focit is tanithatnank...
"2. Nem kenyszerithetjuk ra azokra, akik csak technikat akarnak tanulni, mert ok "tartjak el" a klubot! Jelenleg (nalunk) nincs mod arra, hogy csak nehany emberrel foglalkozzunk, akik komolyan gondoljak, foleg hogy nagyreszt gyerekek jarnak hozzank."
Ebben teljesen egyetertek veled. De aki csak technikat akar tanulni, azt nem erdekli a budo, soha nem fognak neki olyan kerdesek felvetodni, mint amirol ebben a topicban olvashatok. A gyerekekkel nagyon nehez. El kell erniuk egy bizonyos (szellemi) erettseget, hogy komolyan lehessen veluk foglalkozni.
3. Heti 3x2 oraba igen nehezen ferne bele.
Ebben is igazat adok neked, de nem hiszem hogy aki csak abban a 3x2 oraban foglalkozik csak azzal amit csinal, azt kulonosebben megerintette volna barmilyen szellemi vonatkozasa a budo-nak.
"4. Othhon pont az ellenkezojet tanulja a gyerek: "A penz az isten, senki es semmi nem szamit, szedj ossze belole minel tobbet felnott korodban mert ez az egyeduli utja a boldogsagnak."
Ezek mind kortunetek, amikkel sajnos nem lehet mit kezdeni.