TREX Creative Commons License 1999.08.12 0 0 33
Még az internettóban írtam:

Mitol jó a vers? Hadd minosítsem a kérdést: Jó.
De eloször talán válaszoljunk meg egy másikat: Mitol vers a vers?
A vers az, ami nem ér ki a lap széléig mondhatnánk, de azt hiszem ez így önmagában kevés lenne. A vers a következoktol lehet az ami: van formája, ríme, ritmusa és végül de nem utolsó sorban mondanivalója (stb). Ezek VAGYlagos kapcsolatban vannak. Ja, és van még két igen fontos paramétere egy versnek: alkotója és befogadója. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, akkor a vers vagy meg sem születik, vagy nem is vers.
Miután eképp tisztáztuk, hogy mi a vers :), jöhet a kérdés: mitol jó? Mitol lehet jó ennek a hatalmas, elmaszatolt halmaznak egy eleme?
Ennek már igazán egyszeru a titka: A vers jó, ha az alkotó a ráfordított energián és tehetségen kívul, a befogadóval együtt eléggé érett a vers formájához és mondanivalójához. Ezt eldönteni pedig a befogadó hivatott. Ha
a befogadó úgy dönt, hogy amit az alkotó csinál az jó, akkor az jó.

...

Elfelejtettem leírni, hogy mi alapján ítél a befogadó. :o)
Pedig ez igen lényeges!
A befogadó az ismeretei alapján ítél, dönti el, hogy egy vers jó vagy sem. Ha a befogadó az emberi történet során eddig felhalmozódott versek egy csipkényi részét ismeri, az már elegendo is. Ennek alapján döntheti el esetleg azt, hogy egy vers lehetne jobb is. Magasak az elvárások, csak az igazán jók tudnak neki megfelelni.
... (A fejlodés egyébként szerintem nem éppen tudatos folyamat, az alkotó csak ritkán veszi észre, hogy mi megy benne végbe miközben... khm... "gyakorol".)
:o)
Na, mit ti szóltok?