nrb345 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 1182

Üdv.

 

Eddig az udvaron kipréseltem a zúzott bogyózott szőlőt egy 4-5 literes edénybe csurgattam, amit annak megteltekor levittem a pincébe és belezuttyantottam hol óvatosabban, hol kevésbe az erjesztő és ülepítőtartályba. Ilyenkor sajnos sokat érintkezik a must a levegővel, amit  - ahogy tájékozódtam - jobb minél inkább kerülni, kiváltképp igaz ez az illatos fajta szőlőknél.

 

Ezt a folyamatot szeretném megváltoztatni úgy, hogy a must minél kevesebbet érintkezzen a levegővel:

A must hasonlóan ahogy eddig a présből egy műanyag edénybe folyna, de ennek az egyik oldalán lesz egy csőcsonk amiről egy cső rögtön a pincébe az acéltartály aljára vezet, ezt készítettem el ezen a videón: https://www.youtube.com/watch?v=fFVlm5bgA5A

 

Itt csak vizet csurgatok a présbe ami kevésbé sűrű mint a must lesz így jobban folyik. Ha már eléggé magasan van a pincében a tartály a folyadékszintje akkor azért könnyű túltelíteni a csövet és ilyenkor lenn is köpi a levegőt amint az látható a videón - ezt jó lenne elkerülni -, de ehhez azért viszonylag sok vizet kelet egyszerre beleönteni. Jelenleg 20mm-es szilikoncsövet használok, talán érdemes lenne ezt 25mm-re növelni. A szűrő azért van, hogy az apró magokat nagyobb kiszabaduló bogyókat megfogja.

 

Mi a véleményetek erről?