gombászok Creative Commons License 2020.09.23 0 0 1181

Must tartósítás-nálunk:

 

bornak készülő zúzott szőlőből 30-35 litert héjastul-mindenestül felteszek melegíteni, 60 fok, 10 perc hőn tartás, utána lehűtöm, kíméletesen préselem, a présbe kimosott tápos zsákban rakom a zaccot, így sok szilárd részt megfog.

A hőkezelés célja a héj anyagainak feltárása, ill. jobb lényerés. Fehér szőlőből szép sárga-narancsos must lesz, kék szőlőből sötétvörös.

A préselt mustot  üvegballonba öntöm, pár órát hagyom ülepedni, majd üvegbe fejtem a tisztáját, új kupakkal lezárom(befőttes kupak, nem boros). 70-75 fokon 15 perc hőn tartással dunsztolom, majd hagyom kihűlni.

Minimális üledék marad, opálos a lé, de nagyon finom és nincs főtt íze. Egy adagból 20 liter must lesz.

Előzmény: kezdő kertész (1179)