Csak egy rövid megjegyzés a filozófiáról és a misztikáról. Nálunk nyugaton persze ez jórészt elég furcsán és idegenül hat. Mint már írtam is lejebb valószínűleg főleg az "import" miatt (más kultúrkör stb.). A box esetében pl. ugye nem hiányzik a filozófiai háttér. Én azonban azt hiszem, hogy ez a "filozófia" olyan valami, amire nagyon érdemes odafigyelni. Azt a külső-belső egyensúlyt lenne hivatott megteremteni, amitől a harcművészetek különböznek a hatékony verekedéstől. Ami korlátok közé szorítja a gyakorlással beélesített agresszivitási képességet, plusz a testi mellett szellemi tökéletesedést is kínál.
A külső stílusok mellett egy ideig eljártam egy tai-chi mesterhez. Persze addig is sokat hallottam és olvastam és chi-ről, de itt volt az első eset, hogy úgy egy fél év múlva nagyon-nagyon homályosan megsejtettem, hogy tényleg van ott Valami.
Mindenki eldöntheti, hogy csak sportként foglalkozik-e ezekkel a dolgokkal, vagy valami többre is vágyik. (Persze nem árt az önkritkát is ébren hagyni, aki Budapesten szamurájt/nindzsát/sámánt stb. játszik, az szerintem egy egzotikus zsákutcát választ, és alapos szereptévesztésben szenved).
Mindent egybevetve, én azt hiszem érdemes kicsit mélyebre is ásni ezekben a filozófiákban, ki tudja, hátha kincset találunk.