stempi Creative Commons License 1999.08.06 0 0 21
Hat RobuR, nallunk nagyon gyerekcipoben jar a budo-val valo ismerkedes: mivel gyerekekkel foglalkozumk leginkabb. Tehat a : ne arulkodj-tol a hagyd beken a tarsad, hogy edzen, mivel o akar te meg nem-en keresztul a sok sok fekvotamasz buntetesen at(nemtol es kortol fuggetlenul), meg lehet sorolni. Valahol meg az igazi emberi viselkedesre valo nevelesnel tartunk. Nallunk nincs szamonkeres, en kertem egyszer szamon a gyerkocokon, hogy tudjak-e mit csinalnak es honnan ered. Persze elotte adtam irodalmat nekik es a valaszok nehezsege az eletkortol es az ovszintol is fuggot. Sajnos csak 1x csinaltam, holott rendszeresen kellett volna.

Szvsz te magad cafoltad meg azt az allitast, hogy az az igazi budoka, aki rendszeresen edz. Resze, a karateka eletnek igaz, de onmagaban nagyon keves: lasd a masodik peldadat. Nallunk az oktatom dojojaban is volt egy srac akit anno meg en vittem oda. Nagyon ugyes volt sokat edzett es nyalt folfele, igy gyorsanjutott felfele a rangletran. Mivel ugyes volt, semmi bajunk nem volt a gyors haladasaval. De, csak edzett emelett eros bizonyitasi vagya volt, meg kissebbsegi erzese, nos roviden: nagyon messze volt a budoka magatartastol es hozzaallastol. Eros volt, ugyes vol..es ennyi. Szerintem egy csopnyi filozofia kell a budoka elethez (ld. az edzesek elotti es vegi meditaciok, ha tartalommal telnek meg, meg azalatt a 2 perc alatt is).
Amugy lehet, hogy tul filozofikusra sikerednek neha a hozzaszollasaim is, de mar a suliban is filozofusnak "beceztek". Remelem nem art meg ;). Bar igaz, tobbet kene edzenem filozofalgatas helyett.
Summa summarum: kb. ugyanannyiszor kell magadba nezned, mint ahanyszor edzel. Termeszetesen szvsz.
Megakadt a szemem ezen a mondaton: "Szerintem tul misztikus es idealista gondolat Europaban a budo." Igen. Azoknak, akik nem utottek meg 1x sem. A kornyezetemnek csak akkor, ha nem foglalkozom veluk. Az atlagember kozul sem mindenkinek: van egy-ket gyerkoz apukaja, aki bujja a konyveket es neha beszelgetunk errol. Nem talalja misztikusnak, hanem elfogadja es meg akarja erteni.
Na kellemes hetveget!