Alexfux Creative Commons License 1999.08.06 0 0 20
Persze, hogy atneztem. Mar az elejetol fogva nezegettem, de nekem tul "filozofikus" volt. Szerintem tul misztikus es idealista gondolat Europaban a budo. Illetve nem is, csak be kell illeszteni a kornyezetbe. Az egyik legjobb baratommal, akivel egyutt vezettuk a klubot es 16 eve egyutt edzunk, beszelgettem errol. Neki az a velemenye, hogy az a jo "budoka", aki a lehetosegeihez merten rendesen gyakorol. Ismerek egy sracot, akinek hianyzik az egyik keze. Ehhez kepest a srac nagyon jo karates. Jol kuzd, kemenyen formagyakorlatozik stb. Egyszer kuzdottem vele es azt kell, hogy mondjam, nagyon kellett vigyaznom. O sikeresen beillesztette a karatet az eletebe es a korulmenyeihez kepest sikeres is. O igazi budoka. Ismertem olyan karatest is, aki egy ev alatt tobbet edzett, mint en ot alatt. Ugyes, hajtos ember volt, orszagos bajnok kuzdelemben stb... Aztan lecsuktak penzbehajtas, meg egyeb gyanus ugyek miatt. A vizsgakon mindig laposra verte a vizsgazokat, tobb serulest okozott. Ez az ember nem budoka, pedig feketeoves. Amit tanult, azt rosszra hasznalta. Errol mindig az Ero jut az eszembe. Ez az ember a sotet oldalra kerult. Tehat nincs igaza a baratomnak? Nem tudom! Mi a budo? Lehet, hogy eloszor ezt kellene tisztazni, azutan lenne mihez viszonyitani magunkat.
Van az emberek felfogasaban nehany dolog, amit altalaban ugyanugy gondonakl. Ezeket a kulonbozo vilagnezetek, vallasok kulonbozo modokon fogalmazzak meg. Ha az osszes vallast bedobnank egy kopjuterbe, akkor biztos talalna nehany alapgondolatot, ami mindegyikben egyezik. Ezek szerintem az erkolcs, a masik ember tisztelete, az elet tisztelete meg meg egy-ket ilyen. Es valamilyen modon a karate gyakorlasa megfelelo erkolcsi alappal hozzajarul ahhoz, hogy az ember megerthesse, erezhesse ezeket.
Hu, de filozofikus voltam...:-)