Alexfux!
Orulok, hogy ide is atneztel!
Nos, a bushido-t errol az oldalrol is meg lehet kozeliteni (Omi szan) de ez, ahogy irtad, a multe. En a bushido arra a reszere gondoltam, ami a harcos viselkedeset es erzelmeit hatarozza meg (nemtom mennyire vilagos, amit akarok irni). Tehat, mert valamivel tobbek vagyunk valamilyen teren a tobbieknel, es mert ezt az utat (is) valasztottuk ezert nem hiszem, hogy olyan nehez lenne betartani az elozekenyseget, udvariassagot, turelmet (?), stb. Bar az utolso nallam neha igencsak kerdeses. Bar egy jo ideje kezdem magam visszafogni a varosban biciklin kozlekedve (is). Reszemrol ebben ki is merult 1999 kozepen, Szegeden a bushido tartalma. Semmi lefejezes, semmi "tobb tiszteletet" vagy. Csak az en viselkedesem a kornyezettel szemben. Aprpo: mit csinalnatok, ha utcan par csavargo bantalmaznanak _egy_ embert? Kerdes: kiallnatok mellette vagy ugy tennetek mintha nem is latnatok es vakon elmennetek mellette? Benne van az ugymond korunkbeli magyarorszagi "bushidoban", hogy minekunk, budokaknak segitenunk kellene?
A masik amit kifejtettel: eletforma. A harcmuveszetek fogja. Erdekes. Szvsz az elvakult es a harcmuveszetek foglya kozott oriasi a kulonbseg. Az aki palcikaval eszik, tatamin alszik az rabjava valt, de! nem okoz ezzel kart sem maganak sem kornyezetenek! Az a mester, akit emlegettel, WT-s kifejezessel: kokler. Onmagat teszi nevetsegesse, raadasul olyan messze all a mesteri szinttol, mint Mako Jeruzsalemtol! Az elvakult, mert masban kart tesz "kisse" deformalt lelkivilagaval. Egy masik elvakult eset, amikor magaban tesz kart: bevallom szobeszed alapjan irom le: olyan mester is van, aki a dojojaban alszik (holott csaladja is van es lenne hol aludjon) annyira elvakult. Ennek hire a japan mesterek fulebe is eljutott es meghivtak magukhoz Japanba. Megvendegeltek:a szamuraj eszik! felkialtassal agyon zabaltattak, majd: a szamuraj iszik!: agyonitattak es vegul: a szamuraj barmikor kepes edzeni!...folytassam? Kihanyta amit megevett, ivott. Persze csufolkodtak vele, vagy csak lecke akart lenni? Nemtom, csak hallottam. De, artott ezzel maganak, igy elvakult.
" A bushido, a budo nem biztos, hogy ebbe a kornyezetbe valo, amiben elunk."
Nos a Deshimaru mester Zen es harcmuveszetek konyveben a budo mai felfogasat, szepen leirja: a hangsuly a do- van! Persze, ehhez bele kell melyulni egy csoppet a zenbe, -filozofiajaba. Nekem sokat segitett. A Do keresese vsz. 1999-ben Magyarorszagon is lehetseges es persze emelett meg normalisnak is latszani a tobbi embertarsad szemeben!
No, kisse hosszura nyult,, de csak igy tudtam kifejezni magam.