Nemrégiben tűnt fel a Stihl-féle használhatósági utasítgatásban a gyármántyó cég megjegyzése, hogy a "hajtóművet" kézzel érinteni tilos, mert üzemeltetés közben felforrósodik, sérülésveszély! - vagy valami ilyesmi. Ennyi idő után most esett le, mire célozgattak, és ezexerint persze hogy tisztában vannak a jelenséggel...
De mint talán már írtam, a felforrósodás valahogy úgy 150-200 üzemóra után jelentősen alábbhagyott (ez csak erős sacc, úgy húsz tízliteres marmonnyi benya után lehetett). Még most is melegebb, mint szeretném, de messze nem annyira, mint ami miatt már hőbörögtem egy sort.
Ha így frakcionálódhat a kenőanyag, az vsz pont a melegedéstől történhet, és inkább valami összetevő gázosodását, elillanását tudnám vizionálni - eredetileg ugyanis nem túl viszkózus a matéria, a melegtől is talán csak folyósabb lehetne. A luft könnyebben megszökik a szimeringeken keresztül:(. Igazából mindegy, ha megtörténhet, meg is fog, idő kérdése - és ez nem a mi javunkat szolgálja:(
Az M-Tronic viszont valóban érdekes egy állat. Ugyanők írják, hogy az általa vezérelt gépek akár 25%-os (??? Braziloknál?) alkoholtartalmú üzemanyaggal is hozzák a névleges teljesítményt, míg a kívülről is állítgatható "gázosítós" gépeiknél már 10% mellett is számolhatunk "működési zavarokkal", ilyet ne is használjunk hozzájuk (igen, pontosan ezt írták...). Magyarul az eletronika vsz jókorát adhat az adagolás pofájára fölfelé meg lefelé is, amiben csak az egyik paraméterecske, hogy te mit csinálsz a gázkarral:D. Ez lehetett az oka, hogy egy fal melletti óvatos tötyögéskor órán messze túl is alig akart kiürülni a tank, máskor meg húsz percig alig tartott ki a hét deci a nagy, erős füves dzsuvában. Az már egészen biztos, hogy nem számolhatok ugyanúgy a fogyasztással, mint eddig a fix, beállítható karbiknál, ahol csak én húztam a kart, amennyire sztem kellett.
...bár nem minden húzásuk világsiker, de azzal, hogy a Stihl régtől folyamatosan tartja magát egy egészen tisztességes színvonalhoz, kénytelen vagyok egyetérteni. Meg azzal is, hogy ennek jól megkérik az árát... Hogy a Husinál ez miként van, inkább csak mástól hallom-látom, de hogy -a legtetejétől eltekintve- nem elhanyagolhatóan olcsóbbak, a vaknak is feltűnik. Ez azért sokat számíthat a népszerűségben is:D