rambler Creative Commons License 1999.08.05 0 0 126
Csak nehany szemelyes tapasztalat: nekem az elso nyelvem az assembly volt, kb. 6-7 eve kezdtem el akkor kizarolag a sajat szorakoztatasomra, de szerintem meg ma is hatassal van ram. A kovetkezo ugyanis a pascal volt, es sokaig meg a pascal programjaim is ugy neztek ki, hogy begin, asm, ..., end; end; Eleinte csak elveztem, hogy tok jo es kenyelmes keretet ad az assemblynek, de azert ugy a pascalbol is ragadt ram vmi... Jott a BME (info), elso felev pascal, masodik felev C, minden OK. Aztan pedig jott a harmadik felev Szirmay-Kalossal es a C++-szal, hoppa... Egy heti 2 oras targyban nem tudom, hogy lehet tisztessegesen megtanitani az OOP elmeletet, C++-t, ES assembly-t (!!!)
(Foleg az assembly az, ami itt nagyon kilog a sorbol es nem sok koze van az OOP-hez...) Es utana ket nagyhazi, zh, etc. Nem csoda, hogy akkora a bukasi arany, mint amit Zsolt mondott (nalunk csupan a tanar joindulatanak volt koszonheto, hogy nem 80%, hanem 50%) En atmentem :))), de nem az OOP hanem az assembly miatt. Es a C++-szal mint elso OOP nyelvvel nagyon sokat szenvedtem (es szenvedek meg most is). Bar a Kondorosi OOP konyv tenyleg eleg jo, de nem igazan tudom, hogy varjak el, hogy egy felev pascal es C utan, egy "fel felev" (heti 2 ora...) alatt az ember ugyanolyan szinten programozzon C++-ban es assemblyben... A negyedik felev project labor, ott mindenki azt csinal amit akar, ott volt vmi kapcsolatom a Javaval (es szerintem sokkal "OOP-kozelibb" mint a C++), de nem kotelezo a Java, tehat az elso ket ev a BME-n lazan eltelhet Java nelkul (egyebkent az is igaz, hogy tenyleg nincs tisztesseges magyar nyelvu Java konyv, mint amilyen pl. a Norton-fele assembly vagy a Kerninghan-Ritchie fele C), ami azert eleg furcsa... Igaz, mostansag alakul at a tanterv (a most felvettek talan mar igy is kezdenek), tobb OOP-vel es kevesebb villamossagtannal:)))
Szoval: assemblyt es plane C++-t elso nyelvkent hulyeseg tanulni, ha most kezdenek el programozni, Java-C-Pascal lenne a sorrend. Assembly-re pedig meg szerintem annak van szuksege, akit erdekel...
OFF: Zsolt, teged korabban nem Dada/TSI-kent ismert a fel vilag :-) (jatekok, scanner, etc)