Kedves mirach,
Ha nem lattam volna, hogy mar mas is irta, szegyellnem ideirni, mert a nyelv mindig is le volt nezve, es meg mindig: BASIC (specifikusan Qbasic DOS-ban). Persze csakis akkor, ha tenyleg nincsenek messzemeno terveid, csak elvezetbol bele akarsz nezni a programmozasba. A "miert" helyett, inkabb elmondok egy rovid tortenetet.
1981-ben kaptam ajandekba egy Apple komputert. Soha eletemben nem programmoztam, soha eletemben semmit nem tudtam komputerekrol. Azon kivul, hogy volt egy baratom, akinek mar 2 eve volt egy ugyanolyan gepe. Mutatta nekem a csomo konyvet amit olvasott, mindenfele programmozo nyelvet amit tanulmanyozott, de ket ev utan egy sornyi igazi program nem jott ossze neki. En az elso este elolvastam a "hasznalati utasitast" a masodik este beleneztem az Applesoft Basic program nyelv kis konyvebe. Borzaszto egyszerunek tunt. Egy hettel kesobb megirtam az elso, ugyan primitiv, de mukodo programmot. Es teljesen beleszerettem a programmozasba. Egyik kis program a masik utan jott ki a kezeim kozul. Tobb "komputeres haver" figyelmeztetett:"a Basic egy vasat nem er, ma mar senki nem hasznalja". Nem erdekelt, nem ez volt a szakmam, pusztan elvezetbol csinaltam. "Meg arra sem jo" figyelmeztettek. Ok bujtak a konyveket, probaltak a Pascalt, Fortran-t, Cobol-t megtanulni. Lehet hogy okosabbak lettek, de akinek a programmjat elfogadta egy kiado, es egesz USA-ban megjelent, az en voltam, Basic-ben irva. Igazi program, igazi boltokban, igazi penzert eladva. Igazi jo kritikak komputer magazinokban. Az okosok sargak voltak az irigysegtol. Aztan jott az IBM vilaga. Az atallas gyerekjatek volt. En makacsul ragaszkodtam a BASIC-hez. 1991-ben irtam egy komplett orvosi rendelo programmot, amit meg ma is hasznalok. Azt ugyan nem probaltam eladni (komplikalt jogi okok miatt), de azert a korhaz ahol dolgoztam egy ideig, adott 10,000 dollart hogy hagyjam ott amikor eljottem onnan. Kozben irtam jatekokat, foleg magamnak es haveroknak, olyant ami nem volt, de en ugy gondoltam hogy meg is jo lenne jatszani.
Aztan jott a nagyteljesitmenyu grafikak ideje, es ott maradtam le. Arra mar nem kepes a Basic. De egy pillanatig nem bantam meg, hogy megragadtam annal, mert sok even keresztul, nagyon sok rendkivul kellemes orakat jelentett nekem a Basic vilaga es a programmozas, ami tulajdonkeppen semmi mast nem igenyelt mint logikat, es egy picurka tenyszeru tudast.
Gabor