Péter Creative Commons License 1999.08.02 0 0 33
Elmonodm, hogy mit tanítanak (az egyik felsőoktatási intézményben) az informatika tanároknak (ált. iskolai, vagyis direkte a kezdők pallérozóinak). Sok ponton egyébként én se értek vele, de ehhez hasonló a kiadott tematika országszerte.

- algoritmus-leíró eszközök, Jackson, Chapin, folyamatábra - SZVSZ csak azért, mert akik tanítják, 100 éve kezdték, egyik másik még látta fényképen az ENIAC-ot :( , nekik az volt, jó lesz a mostaniaknak is. Újlakinak igaza van: nem úgy kell, hogy dögöljön meg a másik lova is. Szóval nem az a fontos, hogy hogyan érted meg, hanem hogy megértsd.
- programozási tételek: eldöntés, kiválasztás, kiválogatás, unió, metszet, összefuttatás, rendezések, keresések és BackTrack, ami szerintem elég fontos. (8 vezér a sakktáblán, helyezd el úgy, hogy ne üssék egymást - ez a legtipikusabb példa.) Ezeket jó nagyjából fejben tartani, bár korábban is tudtam programot írni, ezek tudatos használata nélkül, de ezekkel jobb.
- adatszerkezetek, változók, ezek típusai, aztán tömb, gráf (fa, lista, stb.) rekord meg a franc tudja. Pointerek. (Lásd C)
- Légy tisztában azzal, hogy hogyan lehet ezeket tárolni a gépen. Lehet, hogy nem lesz erre szükséged (vizuális vackok, a sz*rt is kihordja alólad), de lehet, hogy lesz. Ha csak félprofi akarsz lenni, akkor is jó, ha hallasz pl. a lebegőponbtos számábrázolásról.

- Kezdj el gyakorolni. Ezt mindenki mondja, és ez így is van. Olyan nyelven, amihez van segítséged. Az alattam szólók mind azt bizonygatták, hogy úgy jó, ahogy ők kezdték. Úgy is jó. Semmi baj a Pascallal, de valóban nem szabad leragadni nála. Belénk ezt diktálták, szívok is vele jó sokat, hogy mindent így akarok megcsinálni, holott sokkal egyszerűbben is lehetne.

Szerintem amit ne csinálj, az a Turing (Generális is :)-ogott rajta) meg az assembly meg a C. Egyelőre legalábbis ne.
Egyébként mesterséges intelligencián meséltek nekünk egy nőről, aki csak MPROLOGBAN tud programozni, azon is tanult meg. Szerintem őt se kövesd.

P.