Piszkos Fred Creative Commons License 1999.07.29 0 0 10
Azert ne rohanjunk ugy elore. Jo , az MTA-ban sokan vannak, akik valoban max pipaznak, de azert meg tudomanyagakat leszolni azert, mert egyik masik kepviselojuk valoban nem csinal semmit, az nekem durva.
Mint ahogy az alapjan sem kellene megitelni a tudomanyagat, hogy nehany hallgato ugy kap diplomat, hogy bemagol nehany evszamot, osszeolloz nehany szakdolgozatot a korabbi szakdolgozatokbol, ujsagokbol stb, aztan kap egy diplomat, annelkul, hogy barmi kreativ tevekenysege lett volna. Vagy barmit megertett volna az egyetemen.
Ilyenek vannak. Kulonosen azokon a teruleteken, amik ma nem igazan divatosak, amikkel nincs remenyed jo allast szerezni. Mert ki megy ezekre a szakokra?
1, Az az igen alacsony letszamu es altalam igen tisztelt kisebbseg, aki valoban az adott terulet, nyelveszet tortenelem, stb irant erdeklodik, es ezeket szenvedelyel muveli.
2, Az aki ugy gondolja, hogy kene szerezni valami vegzettseget, de megfeszulni nem akar, es/vagy nincs sok remenye mas helyre bejutni.

Az 1. kategoriaval nincs semmi baj. Sot.
A 2. kategoriaval meg ugyis csak a baj lenne, akarhova is megy. Ha a matematikus szakot ontenek el ezek, akkor hamarosan jonnenek ki azok a matematikusok, akik bemagoltak a negyjegyu fuggvenytablat, meg osszeolloztak nehany szakdolgozatot , de egyebkent semmit nem ertettek az egeszbol. Mar mostanaban is elofordulnak ilyenek idonkent termeszettudomanyi szakokon is.
Hidd el nekem, volt hasonlo csoporttarsam, aki ott kapott diplomat ahol en, pedig nem bolcsesz vagyok.

A tortenelem, politologia, szociologia, stb mint tudomanyok rendkivul fontosak lennenek, mert segithetnenek megerteni az emberi tarsadalmak mukodeset. Persze ehhez nem az evszamokat kell bemagolni, meg az uralkodok nevsorat, hanem az osszefuggeseket, a mogottes logikat kell felfedezni, es alkalmazni. Azt pedig ne vard el a 2. csoportba tartozo emberektol, arra csak az 1. csoport tagjai keppesek.