De figyelmetlen vagyok! egy kicsit reszletezni akartam, hogy reszemrol (Deshimaru mester konyvet es termeszetemet alapul veve) mi a Bushido, Budo es eletforma kozzott a kulonbseg:
Bushido: aki meg nem talalkozott ezzel a kifejezessel; szo szerinti forditasban a harcos utja.
Budo: a harc utja.
Ezek utan reszletesebben:
A szamurajok lovagi szabalyrendszeret a bushido-t, ma mar nem igazan hasznaljak, nagyon keves nagymesteren vevodik eszre, hogy eros nyugalmat sugaroz. A belso nyugalom, csak kiegyensulyozott emberben van meg. Azok a szabalyok amik a bushi eletet iranyitottak segitettek ennek kialakitasaban es ugy erzem neha meg nekem is segitenek, bar nagyon gyenge a lelkem. Sajnos nagyon keves eselyem van, hogy olyanna valljak mint egy igazi szamuraj: hideg, mint az erdo es mozdulatlan, mint a szikla. De a lovagiassagukat megprobalom magameva tenni, meg ha neha nagyon nehez is. Deshimaru magyarazatai alapjan, a bu harcot jelent, de jelentheti a harc abbahagyasat is. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de enbennem eleg gyakran feszultseg van, onmagammal harcolok. Remelem csak a magammal szembeni harccal szembesulok csak.
A budo-ban mar csak a do-n van a hangsuly: a do: ut- osveny. Na ez a legnehezebb szamomra (valoszinuleg nem vagyok az egyetlen). Ha elolvassatok a Tao Te Kinget, egy kicsit konnyebb lesz, vagy teljesen osszezavarodtok. Jo tanacs olvasaskor: ne akard megerteni gorcsosen! Ha valami megis megerintett, vedd tudomasul es olvasd tovabb a konyvet. Ne ragodj rajta!
Az eletformarol: ha az ember csak nyugalmat, onbizalmat nyer ugy, hogy elete vegeig gyakorol es betartja a harcmuveszet es stilusa alapszabalyait, mar eletformajava tette, hisz meghatarozza mindennapjait, alapviselkedeset.
Ha beindul ez a topic, szeretnem ha elsodlegesen ilyen temakat feszegetnenk es ne a versenyzest. Figyelmeztetni is fogok :)))!
Koszonom!
stempi